Nieuws

Chinese regelmanie treft ook obligatiemarkt

Volgens DWS zijn Chinese obligaties nog altijd te duur. Vanwege de negatieve impact van de Chinese regeldrift is een aanzienlijke risicopremie op zijn plaats.

Chinese obligaties zijn nog altijd niet koopwaardig. Dat schrijft de vermogensbeheerder in de puclicatie China has a (regulatory) plan. Het hervormingsoffensief van Peking heeft niet alleen Chinese aandelen geraakt, maar ook de plaatselijke obligatiemarkt niet onberoerd gelaten.

De J.P. Morgan Asia Credit Index (JACI), bijvoorbeeld, waarin Chinese obligaties domineren, heeft sinds het begin van het jaar al 0,5% ingeleverd. De J.P. Morgan JACI China Index verloor 2%, waarvan 1,3% in de laatste week van juli. Reden?  "Hoogrentende sectoren, gedomineerd door beurgenoteerde vastgoedbedrijven, hebben sinds mei te maken met een verlies nadat deze sectoren het doelwit werden van de regelmanie van Peking."

DWS denkt dat de regeldruk ook op de langere termijn een stempel zal drukken op de Chinese obligatiemarkt. "Beleggers worden nerveus van de manier waarop de Chinese regering zonder blikken of blozen hele bedrijfsmodellen op hun kop weet te zetten."

Keuzes

Dit heeft inmiddels geleid tot hogere risicopremies, vooral in de hoog renterende sectoren. "De risicopremie is ten opzichte van Amerikaanse staatsobligaties gestegen van 340 begin juni tot 400 basispunten eind juli. Ze zijn nu wel weer iets gedaald. Dit betekent dat beleggers heel voorzichtig de markt weer betreden."

Chinese obligaties mogen volgens de beleggingsstrategen bij DWS nog te duur zijn, ze verwachten wel dat de vraag naar deze asset class groot blijft. DWS denkt verder dat de risicospreads van investment-grade obligaties op het huidige niveau blijven hangen. "Er zal waarschijnlijk wel een verschil blijven tussen de bedrijven waar Peking het op heeft gemunt en de staatsbedrijven." Selectie blijft dus key.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie