Nieuws

Fear and Greed-index is onbruikbaar

Technisch analist JC Parets is een fan van statistieken, maar de CNN Fear and Greed-index, die wat zou moeten zeggen over het gevaar van bubbels, vindt hij maar niks. Die is eerder een contra-indicator.

Vertrouwensindicatoren voor beleggers, consumenten en bedrijven zijn er in alle vormen en maten. Hetzelfde geldt voor maatstaven om te bepalen of iets duur of goedkoop is op de beurs.

Juan Carlos Parets schenkt er samen met een groepje technisch analisten vaak aandacht aan in hun blog All Star Charts.

Een vaak bekeken beleggersindicator is de CNN Fear and Greed index. Alleen de naam klinkt al goed, maar in praktijk is deze indicator helaas minder bruikbaar, vindt Parets. Het probleem zit hem in de onderliggende factoren, die deels niks zeggen.

Zeven factoren

De Fear and Greed-index wordt samengesteld op basis van zeven indicatoren. Die zijn:

  1. Momentum aandelenkoersen: De stand van de S&P 500-index ten opzichte van het 125-daags gemiddelde.
  2. Kracht aandelenkoersen: Het aantal S&P-aandelen dat op een 52-weeks hoogtepunt staat versus op 52-weeks dieptepunt.
  3. Diepte van de markt: Het marktvolume van aandelen die stijgen ten opzichte van aandelen die dalen.
  4. Put/call ratio: Handelsvolume bullish callopties ten opzichte van bearish putopties.
  5. Vraag naar junkbonds: Het verschil in rente tussen kwaliteitsobligaties en junkbonds.
  6. Volatiliteit: De VIX-index.
  7. Vraag naar veilige havens: Verschil in rendement tussen aandelen en staatsobligaties.

Al deze indicatoren hebben een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger de stand, des te optimistischer zijn beleggers. Het niveau van 50 is neutraal, daaronder zijn beleggers risicoavers.

Verkeerd signaal

Het probleem dat Parets met de index heeft, is dat sommige indicatoren het verkeerde signaal afgeven. Bij 1 t/m 4 gaat het bijvoorbeeld om indicatoren die negatief zouden zijn als ze hoog zijn, maar wat is er mis mee als er een positieve sfeer heerst rondom aandelen? Dat hoeft niet per se te betekenen dat er een bubbel in de maak is.

De put/call-ratio kan de gekste kanten op bewegen. Ook die zegt weinig, maar daar kan Parets nog inkomen. Hetzelfde geldt voor de volatiliteit. Maar dat een kleine rentespread tussen verschillende soorten kredieten en tussen aandelen en obligaties negatief is, begrijpt hij weer niet. 

In zijn ogen deugen dus vijf van de zeven indicatoren niet, of zijn deze in ieder geval discutabel. Daarom hecht Parets er weinig waarde aan. Sterker het is volgens hem eerder een contraindicator.

Waar staat de index?

Rest nog de vraag waar de index nu staat. De Fear-index is dagelijks te vinden op de website van CNN. De momentele score is 30. Dat duidt volgens CNN op behoorlijk angstige beleggers.

De enige indicator die nog op hebzuchtige greedy beleggers wijst, is nummer 1, het momentum van aandelenkoersen. De andere indicatoren lopen uiteen van neutraal tot "extreme fear".

Dat is een groot verschil met eind 2020 en begin 2020 (pre-corona). Toen gaf de index een waarde aan van boven de 90 (extreme greed).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie