Nieuws

De SPAC-hype is voorbij

Beleggers hebben hun interesse in SPAC's verloren, zegt Ben Kwasnick van SPAC-Research.

'Spactacular' is een van de flauwe woordgrappen die de laatste zijn gemaakt om de hype van Special Purpose Acquisition Companies te beschrijven.

SPAC’s zijn beursfondsen met een grote zak geld, maar nog zonder onderliggende activiteiten. Het doel is om te zijner tijd een privaat bedrijf over te nemen om zo die activiteit te creëren.

Het fenomeen bestaat al jaren, maar heeft sinds de coronacrisis enorm aan populariteit gewonnen. Honderden miljarden zijn er de laatste paar jaar met SPAC-IPO's opgehaald.

Geld terugtrekken

Dat gebeurde vaak met ondersteuning van bekende sterren als Jennifer Lopez en Shaquille O’Neil en topbeleggers als hedgefondsmanager Bill Ackman, zakenbankier Michael Klein en oud-ceo Tidjan Thiam van Credit Suisse.

Maar de laatste paar maanden zit de klad erin, zegt Ben Kwasnick van SPAC Research tegenover Axios. In juli was er volgens hem een groot aantal vehikels waar beleggers 50% of meer van hun geld uit terugtrokken. In een kwart van de gevallen was dat zelfs meer dan 80%.

Bij een SPAC kunnen oorspronkelijke beleggers hun geld terugtrekken zonder veel verlies te lijden, als ze het bijvoorbeeld oneens zijn met het overnamedoelwit van de SPAC.

Tien dollar

Elke SPAC kent twee belangrijke momenten. Het eerste is als de SPAC naar de beurs wordt gebracht. Dat gebeurt standaard tegen een uitgifteprijs van tien dollar per aandeel.

Het tweede moment is als er een overnamedoelwit is gevonden. Volgens Kwasnick is het beleggersenthousiasme op beide momenten bekoeld.

Zo worden er tegenwoordig aan grote beleggers regelmatig kortingen aangeboden op de uitgifteprijs van tien dollar om hun als ankerinvesteerder binnen te halen. Vorig jaar was dat nog ondenkbaar.

Nikola

De lagere populariteit heeft veel te maken met slechte beursprestaties en twijfel over de kwaliteit van overgenomen bedrijven. Neem bijvoorbeeld Nikola, een producent van elektrische vrachtwagens.

Dat fuseerde begin 2020 met de SPAC VectoIQ. In het begin leek dat allemaal nog fantastisch, tot er in de herfst een stroom aan schandalen naar buiten kwam. Nikola werd bovendien aangevallen door shortsellers, waardoor de koers instortte. 

Het voorbeeld Nikola toont hoe riskant het is om te beleggen in een bedrijf zonder lange voorgeschiedenis.

Nog altijd veel geld in omloop

De tanende populariteit doet overigens niks af aan het feit dat er nog een heleboel SPAC’s zijn zonder fusiepartner. Volgens SPAC Insider zijn er in de VS nog altijd 439 SPAC’s op zoek naar een overname.

Ze hebben daarvoor 130 miljard dollar aan cash beschikbaar. Met andere woorden, de grote hype is voorbij, maar de activiteiten gaan door.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie