Nieuws

NN IP voor 1,6 miljard euro naar Goldman Sachs

De consolidatieslag in de wereld van assetmanagers gaat verder. NN Investment Partners, een van de grootste vermogensbeheerders van het land met een vermogen van 300 miljard euro onder beheer en 60 miljard euro 'onder advies', is door NN Group verkocht aan Goldman Sachs.

Goldman Sachs koopt de Haagse tent voor 1,6 miljard euro in een transactie die in het eerste kwartaal van 2022 moet zijn afgerond, zo meldt de Amerikaanse bank in een persbericht. "Goldman Sachs geeft in dat bericht vooral hoog op over de kwaliteiten van de nieuwe aanwinst op ESG-gebied. "NN Investment Partners is a top-ranked ESG manager in Europe and 75% of its assets under supervision are ESG integrated."

De aankoop van NN IP komt niet als een verrassing. Op 3 mei j.l. gaf NN Group al aan, mede onder druk van de activistische aandeelhouder Elliot Management, dat het nadenkt over verkoop, fusie of gedeeltelijke afstoting van de vermogensbeheertak NN IP. De goede verstaander weet dan al genoeg. Vorige maand circuleerden er geruchten dat Goldman Sachs Asset Management en DWS, de vermogensbeheertak van Deutsche Bank, een bod hadden uitgebracht op NN Investment Partners.

Bij NN IP werken 900 mensen, die in 15 landen actief zijn. De assetmanager moet het vooral hebben van polisgelden van moeder NN Group. Die beslaan ongeveer twee derde van het beheerde vermogen van NN IP.

Belang schaalgrootte

NN IP zal niet de laatste assetmanager zijn die opgaat in een grotere partij. In de nog altijd versnipperde assetmanagementsindustrie is schaalgrootte steeds belangrijker. Vergoedingen staan stevig onder druk door meer internationale concurrentie en ook aan relatief dure actieve beleggingsfondsen wordt door de komst van goedkope passieve beleggingsproducten steeds minder verdiend. 

Goldman Sachs beheert een vermogen van 2,3 biljoen dollar. Schaalgrootte is voor NN IP nu geregeld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie