Nieuws

Minder spanning, dalende commodities

Saxo blikt terug op de week: lagere prijzen voor meerdere grondstoffen. Goud, zilver, koffie en natuurlijk gas voorop.

Afgelopen week was er eentje waarin de grondstoffenmarkt de gelegenheid kreeg om op adem te komen, stelt Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank. Het waren met name de herstellende dollar, een afname in de geopolitieke spanningen en tenslotte het nieuwe reddingsplan voor Griekenland, die bijdroegen aan over het algemeen lagere prijzen voor grondstoffen. “Goud is niet langer een veilige haven,” meent Hansen.

Duidelijk is dat het concept van een veilige haven niet goed samengaat met de aanhoudende volatiliteit op de markt, licht hij zijn constatering toe. Hansen: "Goud is nog niet hersteld van de 100 dollar sell-off van vorige week. De goudprijs is weer terug op 50% van zijn stijging sinds de bodemprijs van december." Toch zal de goudprijs uiteindelijk weer aantrekken, verwacht de grondstoffenstrateeg.

Eenzelfde verhaal geldt voor zilver, dat na een correctie van 13% (top to bottom) binnen vijf dagen weer bezig is te stabiliseren. "Ondanks de sell off is zilver nog altijd het best-presterende metaal van het jaar," aldus Hansen. Deze week noteerde een absoluut dieptepunt voor Amerikaans natural gas: de prijs was in tien jaar niet zo laag. Redenen voor de aanhoudende downward direction van de prijs van natural gas zijn het chronische overaanbod van nieuwe bronnen enerzijds, en anderzijds de hogere temperaturen die normaal zijn voor deze tijd voor het jaar.

Dankzij deze lagere consumptie in deze normaal gesproken winterse piekmaanden, is er op dit moment bijna 48% meer opgeslagen natuurlijk gas aanwezig dan de afgelopen vijf jaar gemiddeld was. Maar het ultieme dieptepunt was vorige week toebedeeld aan koffie: de prijs van de veelgedronken Arabica koffie viel terug tot 1,87 dollar per pond. Hiermee noteerde koffie het laagste prijsniveau in 16 maanden.

Uiteraard staat ook olie hoog op Hansen’s agenda. Afgelopen week betekende een afname van de dreigende, geopolitieke spanningen. Het risico is niet weg, blijft volgens Hansen ‘high’, maar de prijs van een vat ruwe olie blijft hangen in de range boven 120 dollar per vat. Ontwikkelingen rondom Iran kunnen logischerwijs behoorlijk impact hebben op de gang van de olieprijs; naar boven of naar beneden.

Tenslotte kende afgelopen week ook een stijger: katoen. Voor de tweede keer in twee jaar tijd kondigde India een exportverbod af op katoen. Twee jaar geleden leidde eenzelfde verbod tot een all-time prijsrecord van 2,15 dollar per pond. Dat het dit keer tot eenzelfde dramatische stijging zal komen, acht Hansen echter niet waarschijnlijk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie