Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Europese aandelen favoriet

Het heeft een paar jaar geduurd, maar de beleggingsconsensus prefereert nu Europese aandelen boven die uit andere regio's. Ook opmerkelijk: Amerika staat nu onderaan en heeft als enige regio een houdadvies.

Naderen we het kantelpunt voor Europese aandelen? Zeker is dat het goed gaat met de Europese aandelenmarkt. De prestaties van Europese aandelen liggen op koers, al blijven ze nog altijd iets achter bij het wereldwijde gemiddelde. Eind juli sloot de MSCI Europe (koersindex in euro’s) op 15,6% tegen 17,7% voor de MSCI World, die wordt gedomineerd door de Amerikaanse aandelenmarkt met een YTD-performance van 20,4%.

Het verschil tussen Europese en Amerikaanse aandelen is wel te verklaren. De Europese aandelenmarkt wijkt sectortechnisch sterk af van de Amerikaanse. De sectoren financiële instellingen, industrie, luxegoederen & diensten en basismaterialen zijn samen goed voor 50% van de Europese marktindex. Informatietechnologie maakt slechts 8,5% van de index uit, tegenover 28,6% van de MSCI USA.

Daarnaast zijn er nog andere verschillen. Europa kent een strengere regelgeving, de markt is meer versnipperd, en er is sprake van een minder flexibele arbeidsmarkt. Maar in de loop van 2021 zijn cyclische en waarde-aandelen tegen de achtergrond van een sterk economisch herstel en mogelijke rentestijgingen meer in het vizier van beleggers gekomen. Vermogensbeheerders zijn heel wat enthousiaster geworden over Europese aandelen.

Draai consensus

In de meest recente analyse van Alpha Research van de consensus van 61 assetmanagers is de nieuwe positieve kijk op Europese aandelen duidelijk merkbaar. Waar vier maanden geleden de VS, Japan, Emerging Markets en Asia-Pacific een positief advies kregen, moest Europa het met een neutraal oordeel doen. Vier maanden later staat Europa bovenaan in de ranking van de vijf regio’s. Ook opmerkelijk: Amerika staat nu onderaan met als enige regio een neutrale weging.

Begin van dit jaar was de mening van de grootste assetmanagers over de cyclische aard van Europa nog sterk verdeeld. Een paar maanden later is dit aspect van de Europese beurzen juist reden om koopadviezen te geven. Over het herstel van de Europese economie wordt niet langer getwijfeld. Belangrijk daarbij is het vaccinatietempo, waar veel assetmanagers aanvankelijk nog pessimistisch over waren, goed op gang is gekomen. Ook de invloed van de opkoopprogramma’s van de ECB moet niet worden onderschat.

Kritische kanttekeningen zijn tegenwoordig schaars. Assetmanager BMO onderweegt bijvoorbeeld Europese aandelen ten opzichte van Canadese aandelen, omdat die door de gestegen grondstofprijzen betere kansen zouden bieden.

Balans slaat door

Van de grote assetmanagers waren Northern Trust, J.P. Morgan AM, Schroders, ING Investment Office, SEB, LGT Capital Management en AXA IM al positief over Europese aandelen. Recent hebben Actiam, Columbia Threadneedle, NN Investment Partners en Societë Generale zich bij de groep gevoegd.

Het oordeel van AXA IM in haar Monthly Update is een kenmerkende samenvatting van de huidige consensus: “Recente economische ontwikkelingen doen de balans doorslaan in het voordeel van Europa, met een verbetering van de Manufacturing-enquête in april tot recordhoogte, terwijl de piek in de VS eerder werd bereikt. Vaccinatiecampagnes winnen terrein in Europa en in alle landen worden heropeningsplannen uitgevoerd. De consensus over de relatieve winstgroei voor volgend jaar is hoger voor Europese activa dan voor de VS en suggereert, gezien de historische relatie, dat het achterblijvende winstverschil in het voordeel van Europa zou moeten zijn."


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's