Nieuws

Crypto’s kunnen kapitaalmarkten ontwrichten

Ook T. Rowe Price houdt de ontwikkeling van de cryptomarkt nauwlettend in de gaten. Erin beleggen is nog niet aan de orde, maar wat niet is, kan nog komen. Het wachten is eerst op de grote shake-out.

Hoewel T. Rowe Price zelf (nog) vanwege het speculatieve karakter niet belegt in crypto's ziet het wel het aanzienlijke economisch potentieel van de  blockchaintechnologie die achter cryptovaluta's schuil gaat. Voor banken biedt het de mogelijkheid bankieren sneller en veiliger te maken. Tal van bedrijven, zowel grote gevestigde namen als kleine start-ups, zetten distributed ledger-technologie al aan het werk in de gezondheidszorg, cloud computing, cybersecurity en supply chain management, naast vele andere toepassingen.

Blockchain?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Beleggers hebben me deze achterliggen technologie weinig te maken, maar met de handel in cryptovaluta's heel wat meer. De groeiende omvang van het crypto-ecosysteem en de ontwrichtende effecten ervan zijn voelbaar op alle kapitaalmarkten, betoogt Robert Sharps, Group CIO bij T. Rowe Price, in de publicatie Cryptocurrencies may transform markets.

Robert Sharps van T. Rowe Price

Sharps verwacht niet dat crypovaluta's op korte termijn traditionele valuta's zullen verdringen bij de meeste retailtransacties, vooral niet in grote, ontwikkelde markten. "Gedecentraliseerde systemen zijn van nature trager." Maar Sharps signaleert dat het vertrouwen in gecentraliseerde munten in veel opkomende markten aan het afbrokkelen is.

"Recente tekenen van inflatie stimuleren ook de interesse in crypto-alternatieven, net als bezorgdheid over privacy en te veel overheidscontrole." Of zoals een collega van hem bij T. Rowe Price zegt: “Sommige mensen vinden het prettig om iets te bezitten dat geen enkele centrale autoriteit kan manipuleren of devalueren." 

Tegenreactie

Sharps houdt nauwlettend in de gaten hoe overheden reageren op de crypto-revolutie, al zijn de regelgevers volgens hem vooralsnog vooral bezig met het slijpen van potloden. "De keuze om crypto’s streng te reguleren of zelfs volledig te verbieden, vormt een aanzienlijk risico voor beleggers, maar duidelijkheid over regelgeving kan ook kansen bieden." Goed gereguleerde cryptovaluta's zouden minder volatiel en milieuvriendelijker kunnen worden. Recente ransomware-aanvallen, waarbij betalingen in cryptovaluta's worden geëist, vestigen de aandacht van de regelgevers op deze kwestie.

Intussen onderzoeken veel centrale banken ook of ze hun eigen digitale valuta's kunnen ontwikkelen. Digitale valuta's van centrale banken (CBDC's) hebben misschien niet de privacyvoordelen van cryptovaluta's, maar ze beloven wel de financiële inclusie te bevorderen.

Shake-out

Er zijn al zo'n 1.000 verschillende digitale munten in omloop, en een shake-out is volgens Sharps onvermijdelijk. Maar net zoals de implosie van internetbedrijven tijdens de dotcomcrash niet het einde betekende van het internet, zo hoeft de potentiële ondergang van prominente digitale tokens niet het einde te betekenen van cryptovaluta's.

Sharps: "Wij verwachten dat het nog jaren zal duren, totdat het cryptolandschap zich ontvouwt, en we zijn ons ervan bewust dat de technologieën en tokens die de toekomst zullen domineren misschien nog niet eens bestaan."

Maar wat ook de risico's en mogelijkheden van crypto's mogen zijn, de omvang ervan - ongeveer 1 biljoen dollar, even groot als de markt van bedrijfsobligaties in de opkomende markten - pleit er volgens Sharps voor om crypto's serieus te beschouwen als een toekomstige beleggingscategorie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie