Nieuws

Vijf mythen over Japan

Japan heeft bij de nodige beleggers een zwakke reputatie. Volgens Sophia Li van FSSA Investment Managers liggen vijf onterechte vooroordelen daaraan ten grondslag.

Japan heeft geen al te best imago bij beleggers. Het land groeit amper en de beurs staat nog altijd onder het niveau van eind jaren '80. Geen wonder dat Japan in veel portefeuilles onderwogen is. Maar terecht is dat niet, vindt Sophia Li van FSSA Investment Managers, onderdeel van First Sentier Investors.

Tegenover het Duitse blad Fondsonline vertelt Li dat er 5 misverstanden bestaan over Japan, die zij graag uit de weg ruimt.

1. Vergrijzing

"Het eerste misverstand is dat de Japanse economie, doordat het zo’n oude bevolking heeft, gedoemd is te krimpen. Deels is dat ook waar. De economische groei ligt laag, net als de inflatie. De afgelopen 25 jaar groeide de economie met nog geen 9%. Dat wil echter nog niet zeggen dat bedrijven stilstaan. Integendeel, de bedrijfswinsten zijn tussen 1994 en maart 2020 met ongeveer 150% gestegen."

2. Geen volgers

Het is een fenomeen dat we in Nederland ook kennen van smallcaps: Japanse aandelen worden weinig gevolgd.

Volgens Li heeft driekwart van de beursgenoteerde Japanse bedrijven maximaal één analist die het aandeel volgt. "Dat opent mogelijkheden voor actieve beleggers om verstopte parels te vinden."

2. Technologie

"De Japanse technologiesector wordt vaak gezien als een beetje ouderwets, net als de bevolking, maar in werkelijkheid is het een van de meest innovatieve landen die er bestaan." De hoeveelheid nieuwe patenten spreekt wat dit betreft boekdelen. Japan heeft een marktaandeel van 40%, ruim voor de VS (27%) en Duitsland (10%, stand eind 2017). 

4. Macro-economie

Macro-economisch maakt Japan zoals gezegd geen gezonde en vitale indruk. Voor een stockpicker is het daarom belangrijk op zoek te gaan naar fondsen die niet zo afhankelijk zijn van de eigen markt. En die zijn er volgens Li genoeg. "Hele sterke fondsen zijn te vinden in de chipsector, automatisering en robotisering. Verder is Japan een koploper op het gebied van medische apparaten en software."

5. Exportnatie?

Iedereen kent Japan van zijn auto’s (Toyota, Honda) en spelcomputers (Nintendo, Sony). Er wordt daardoor vaak gedacht dat het een echt exportland is. Het tegendeel is waar. De export beslaat slechts 18% van het bbp. In Zuid-Korea, Duitsland, Nederland en China liggen die percentages veel hoger. In Duitsland is het bijna 50%. "Meer dan 90% van het overschot op de Japanse handelsbalans is te danken aan inkomsten uit vermogen (rente, dividenden, koerswinsten). Dat maakt Japan uit het oogpunt van diversificatie ook aantrekkelijk."

10 jaar bullmarkt

Tenslotte is het waar dat de Japanse Nikkei-225 nog altijd ver verwijderd is van de top van 1989 (bijna 39.000 punten tegenover 28.000 nu). Maar over een kortere periode zijn de resultaten helemaal niet slecht. Sinds 2011 is de beursgraadmeter drie keer over de kop gegaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie