Nieuws

Timing is alles bij een SPAC

Onderzoek van de Universiteit van Illinois wijst uit dat beleggers die instappen bij een SPAC op de introductieprijs van 10 dollar goede kansen hebben op winst. Nadeel: er zijn ook lange periodes dat SPAC's het slechter doen dan de beurs.

De meeste beleggers kennen het concept van een “Special-Purpose Acquisition Company” (SPAC) inmiddels wel. Het komt er in het kort op neer dat er een lege huls naar de beurs wordt gebracht tegen een uitgifteprijs van 10 dollar per aandeel.

Met de opbrengst gaan degene die de SPAC op de markt hebben gebracht op zoek naar een interessante overnamekandidaat. Wordt die gevonden, dan krijgen aandeelhouders een belang in dit bedrijf. Vindt er geen overname plaats binnen 2 jaar dan krijgen beleggers hun geld terug.

Allego

SPAC's zijn al een paar jaar een grote hit onder beleggers. Vooral in de VS regent het SPAC’s. Zo werd twee weken geleden bekend dat laadpalenproducent Allego een beursnotering krijgt op Wall Street via een overname door de lege beurshuls “Spartan Acuisition Corp. III” van het private-equityhuis Apollo Global Management. Maar ook in Amsterdam zijn er steeds meer SPAC's met een notering.

Bedrijven zijn over het algemeen blij met zo'n overname omdat het in vergelijking tot een IPO een relatief eenvoudige manier is om een beursnotering te krijgen (minder papieren rompslomp). Het overnamebod is bovendien vrijwel altijd hoog. De prijs voor Allego wordt bijvoorbeeld geschat op bijna 3,2 miljard dollar, terwijl dit bedrijf in 2017 een omzet had van slechts 7 miljoen euro.

Beleggers minder blij

Maar of beleggers ook zo tevreden mogen zijn, daar is twijfel over. SPAC's schieten na de beursgang vaak als een komeet uit de startblokken, maar vallen later weer terug. Een goede timing van de aankoop is daarom van groot belang.

Dat blijkt ook uit een studie van een groep wetenschappers van de University of Illinois onder leiding van Eason Chong. Een van hun conclusies is dat SPAC's het gedurende lange periodes slechter doen dan de beurs. Ze hebben met andere woorden een negatieve alpha, waar beleggers niet blij van worden.

Outperformance

Maar er is ook goed nieuws. Als de SPAC erin slaagt een overnameprooi te vinden dan is er in de VS gemiddeld een behoorlijke outperformance ten opzichte van de S&P 500-index. Dat geldt vanaf de uitgifteprijs van 10 dollar. Als een belegger instapt op bijvoorbeeld 15 dollar dan is de kans uiteraard een stuk kleiner om de benchmark te verslaan. 

Een eerste advies van de onderzoekers is dan ook om SPAC's alleen te kopen als de prijs nog dichtbij die 10 dollar ligt. Ten tweede doen beleggers er verstandig aan SPAC's te vermijden die een overname willen doen in de financiële sector. Die leveren namelijk minder op.

SPAC's die hun zinnen hebben gezet op bedrijven die consumptiegoederen maken zijn daarentegen vaak succesvol. Hetzelfde geldt voor industrie-, energie- en technologiebedrijven.

Hoge handelsomzet

Het is niet zo eenvoudig om mee te doen aan een IPO van een SPAC. Het is dus ook niet eenvoudig de introductieprijs van 10 dollar te garanderen. Beleggers die later instappen moeten een list verzinnen.

Wat de onderzoekers hebben uitgevonden, is dat het het beste is om in te stappen als de handelsvolumes minimaal 4x zo hoog zijn dan op een normale dag en de koersuitslag tenminste 3% bedraagt. 

Tenslotte zijn SPAC's goed geschikt voor korte-termijnhandelaren. Een goede strategie is om een SPAC 10 dagen te houden tenzij het verlies oploopt tot boven de 15%. Dan snel verkopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie