Nieuws

Markt SLB's groeit met 7000%

Sustainability-linked bonds (SLB's) zijn een nieuw fenomeen in de markt van duurzame obligaties. De eerste vijf maanden van 2021 groeide het volume met 7000%.

De markt voor ESG-obligaties is - zoals IEXProfs eerder deze week opmerkte – sterk in opkomst. Maar het is geen homogene markt. Bij groeiende markten hoort een grote diversiteit. Zo zijn er obligaties die uitsluitend groen zijn, andere juist 100% sociaal, en er zijn obligaties die zich zowel groen áls sociaal mogen noemen.

Maar daar houdt het niet op. Er zijn ook nog specifiekere obligaties die zich bijvoorbeeld volledig richten op de energietransitie of op bepaalde milieudoelstellingen van bedrijven.

Deze zogenoemde sustainability-linked bonds (SLB’s) zijn volgens BNP Paribas Asset Management de snelst groeiende obligatievorm. Exacte cijfers zijn er niet, maar er wordt geschat dat de groei in de eerste vijf maanden van dit jaar richting de 7000% gaat.

SLB's?

Het totale volume van de markt voor duurzame obligaties bedroeg in het eerste kwartaal 213 miljard dollar, waarmee 2021 hard op weg lijkt het vorige record van 650 miljard in 2020 te verpulveren.

De SLB’s zijn nu nog een relatief klein marktsegment, maar dus wel snelgroeiend. Maar wat zijn SLB’s?

Kern van een SLB is dat de uitgever van de obligatielening een belofte doet, meestal op het gebied CO2-uitstoot, maar het kan ook gaan om andere ESG-factoren.

Enel en Tesco

“Een goed voorbeeld is het Italiaanse energiebedrijf Enel dat onlangs 3,96 miljard dollar ophaalde met SLB’s”, schrijft BNP Paribas-analist Xuan Sheng Pu Yong. In de voorwaarde van deze SLB staat dat Enel zijn emissies moet beperken tot een bepaald niveau. Als dit niveau overtroffen wordt, dan gaat de couponrente als straf omhoog met 25 basispunten.

De Amerikaanse retailer Tesco is een ander voorbeeld, alleen heeft die een obligatie uitgegeven waarbij naast de CO2-uitstoot ook doelstellingen zijn vastgelegd voor het gebruik van groene energie en het beperken van voedselafval.

Voor- en nadelen

Het voordeel voor de uitgevers van een lening is dat ze met een SLB het geld overal aan mogen uitgeven. Enel zou het bijvoorbeeld ook mogen gebruiken voor het moderniseren van een kolencentrale. Dat maakt niet uit.

Tenminste, zo lang de CO2-einddoelstellingen maar worden gehaald. Bij groene obligaties mag alleen in groene projecten worden belegd. Het voordeel voor beleggers is dat hij een hogere rente krijgt als het doel niet wordt gehaald.

Dat is tegelijk ook het nadeel want als het doel niet wordt gehaald dan kan dat ten koste gaan van de reputatie van de schulduitgever. Was deze alleen uit op financieel gewin?

De flexibele structuur van SLB’s maakt ze bovendien gevoelig voor green washing. Een bedrijf doet zich groener voor dan het in werkelijkheid is. Het geoogde duurzaamheidsideaal is niet meer dan een marketingtruc.

Een voorbeeld van een veel voorkomende vorm van green washing is bijvoorbeeld als een bedrijf werkt met doelstellingen die heel makkelijk te behalen zijn. Des te hoger het ambitieniveau, des te kleiner het risico op green washing is. 

Glanzende toekomst

Een ander nadeel van SLB’s is dat ze nog vrij nieuw zijn. De internationale regelgeving is daardoor nog niet ver ontwikkeld. Ten slotte is de coupon lastig van tevoren in te schatten.

Deze nadelen maakt de SLB’s nog niet erg geliefd bij toezichthouders op banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Die vinden het moeilijk in te schatten wat de impact is van een SLB op de dekkingsgraad van een pensioenfonds of de solvabiliteit van een bank. De scepsis ebt wel langzaam weg. De ECB is bijvoorbeeld al overstag en accepteert SLB’s inmiddels als onderpand. 

Uit onderzoeken blijkt dat veel analisten verwachten dat de SLB's een belangrijke rol kunnen spelen in de snelgroeiende markt voor ESG-obligaties. Het marktaandeel bedraagt 25%. Nu nog.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie