Nieuws

Assetmanagers blijven op kantoor

De bankkantoren op de Zuidas, Wall Street en in Londen zullen nooit meer zo druk worden als voor corona. Bankiers hebben geen zin meer om elke dag in de file naar kantoor te rijden. Alleen op de vloer met de afdeling vermogensbeheer blijft het onrustig.

De tijden van glinsterende kantoortorens, vol met gestrest telefonerende bankiers zijn definitief voorbij. Bekende bankwijken zoals Wall Street, de Londense City, het Frankfurter Bankenviertel of de Amsterdamse Zuidas zullen nooit meer zo druk worden als voor corona. De bankiers kunnen veel van het werk immers net zo goed thuis verrichten. 

“Elke bankwerkgever die dat niet begrijpt en het hybride werken niet serieus neemt, zal het spel verliezen om de beste werknemers”, zegt bestuursvoorzitter Jenny Johnson van Franklin Templeton.

Zij is een van de ceo's die over dit thema werd ondervraagd tijdens de CEO Summit van Citywire. Jonhson: “De mensen zijn gewend geraakt aan het minder in de file staan en het hebben van meer tijd voor vrienden en familie. Thuiswerken is bovendien vaak efficiënter. Ze zullen wel gek zijn om dat op te geven.”

Regulering

Ook Luke Ellis van hedgefonds Man Group ziet dat net zo, hoewel er ook grenzen aan thuiswerken zitten. “Als mensen ver weg zitten, in afgelegen regio's of andere landen, dan levert dat geheid problemen op met het interne en externe toezicht.”

Ted Truscott van Columbia Threadneedle denkt dat er grote verschillen zullen ontstaan tussen werknemers onderling. Van de vermogensbeheerders verwacht hij dat ze ook in de toekomst het grootste deel van de dag gewoon op kantoor te vinden zullen zijn.

“Assetmanagers willen graag de hele dag bij elkaar in de buurt zijn. Andere bankfuncties kunnen daarentegen deels vanuit huis worden gedaan, sommige zelfs helemaal.”

Flexibele werkplekken

Dat heeft uiteraard gevolgen voor de benutting van kantoren. Er zijn in principe minder vierkante meters nodig per werknemer. Ieder een eigen buro is flauwekul.

“Wij zijn daarom in onze vestiging in Boston aan het experimenteren met flexibele werkplekken”, zegt Truscott.

De meeste analisten gaan ervan uit dat dit grote gevolgen zal hebben voor de kantorenmarkt. Het gaat daarbij niet alleen om minder vraag naar kantoorruimte, maar ook een andere vraag.

Leegstand?

Sommige banken zullen bijvoorbeeld per se met hun hoofdkantoor in de stad willen blijven vanwege de bereikbaarheid of het prestige. Voor andere banken is het misschien wel veel aantrekkelijker om naar het (goedkopere) buitengebied te verhuizen. 

Dat er in de steden kantoorleegstand zal ontstaan, lijkt onvermijdelijk. Dat betekent overigens nog niet dat woningzoekenden automatisch mogen hopen op een leuk plekje in een oud kantoor. Er zijn meerdere factoren die dat in weg staan.

Ten eerste levert kantoorruimte veel meer op dan woonruimte, het ombouwen tot woningen is kostbaar en steden hebben vaak baat bij kantoorruimte omdat het de werkgelegenheid stimuleert. Maar dat de kantorenmarkt door veranderende arbeidspatronen ook gaat veranderen, staat vast.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?