Nieuws

Het nadeel van ESG-themafondsen

Dataproviders hebben teveel macht bij ESG-fondsen. De regelgeving is niet helder genoeg. Fondsmanager Fanny Nosetti van BLI kijkt liever wat breder. ESG-criteria zijn een belangrijk instrument bij het beleggingsbeleid, maar niet het enige.

De beleggersinteresse voor beursfondsen met een hoge ESG-score groeit bijna met de dag. Dat blijkt uit bijna alle onderzoeken.

Bij fondsaanbieders is dat uiteraard niet onopgemerkt gebleven. Al lang bestaande fondsen zoals het Pictet Waterfonds en ASN Milieu en Water hebben tientallen navolgers gekregen.

De meeste focussen daarbij vooral op de E van environment (milieu), maar de laatste tijd komen er ook steeds meer fondsen bij die het accent leggen op de S van sociale factoren.

Gender

Vanuit milieu- en sociaal oogpunt valt dat toe te juichen, maar als belegger is Fanny Nosetti minder overtuigd, vertelt zij tegen Citywire. Nosetti werkt als fondsmanager voor Banque de Luxembourg Investments. Volgens haar hebben de ESG-fondsen meerdere tekortkomingen.

Een kritiekpunt is dat er bij de fondsen die de S hoog in het vaandel dragen, heel veel de nadruk wordt gelegd op het aspect van kansengelijkheid tussen man en vrouw (gender). Dat mag volgens haar wel wat breder.

Regelgeving

Een tweede punt van zorg is de macht van dataproviders. Er is bijna sprake van een oligopolie waarbij een handvol dataproviders bepaalt welke beursfondsen een ESG-keurmerk krijgen en welke niet. Volgens Noisetti wordt dit nog versterkt door de strikte regelgeving in Europa: de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

Nosetti: “De nieuwe regelgeving ontbreekt het vaak aan helderheid en heeft de neiging tot zwart-wit-denken.”

BLI kijkt zelf bij zijn fondsen zoals BL European Family Businesses en BL Equities Dividend breder dan alleen ESG-factoren. ESG is een belangrijke tool bij de selectie van aandelen, maar zeker niet de enige.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022