Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

De private equity-markt als Rupsje Nooitgenoeg

In tien jaar tijd is de private equity-markt volgens Bain & Co drie keer zo groot geworden. Het vrij besteedbare kapitaal van deze superinvesteerders is inmiddels naar ongekende hoogten gestegen. Dat maakt de rendementsvooruitzichten er niet minder om.

Even wat cijfers uit het nieuwste rapport van Bain & Co: 

  • In tien jaar tijd is de private- equity-markt drie keer zo groot geworden. 
  • Private euity-fondsen hebben samen 3,3 biljoen dollar aan dry powder. Tien jaar terug was dat nog 1,2 biljoen dollar. 
  • Hiervan is ongeveer een biljoen dollar alleen al beschikbaar voor buyouts. Grofweg een verdubbeling van de 500-600 miljard dollar van 2020.
  • Voor het eerst in de geschiedenis zal er op jaarbasis meer dan biljoen dollar naar buyouts gaan. 
  • Een op de drie deals in het eerste halfjaar van 2021 betroffen technologiebedrijven. 
  • Het aantal exits - als een PE-fonds weer uitstapt - per jaar steeg in de afgelopen tien jaar ook flink; van 283 miljard dollar naar bijna een biljoen dollar. 
  • Ondertussen wordt  er - hoewel er dus niet eens altijd een doel is voor het geld - 3,2 keer zoveel geld op jaarbasis opgehaald als tien jaar geleden. 

cijfers PE-markt 2021 Bain & Co

Dry powder is overigens geld dat private equitymanagers nog moeten investeren in bedrijven. Soms zitten er ook voorwaarden aan dat vrij te investeren bedrag. Dat een fonds bijvoorbeeld binnen drie jaar een bepaald deel van het beheerd vermogen geinvesteerd moet hebben. Anders moeten ze het weer terugstorten naar beleggers. 

Dit geeft natuurlijk extra druk op managers, die in een al drukke markt met veel concurrentie op zoek moeten naar interessante bedrijven om in te investeren. 

cijfers PE-markt 2021 Bain & Co

Meer samenwerking

De genomende bedragen doen denken dat de PE-markt enorm is. Toch valt dat vergeleken met de gehele financiële markten en economieën reuze mee. 

Hugh MacArthur, hoofd PE bij Bain & Co zegt in een interview met Private Equity International dat wereldwijd jaarlijks 40.000 bedrijven een nieuwe eigenaar krijgen. In zo'n 10% van de gevallen zitten er private equity-fondsen achter die deals. De wereldwijde fusie- en overnamemarkt is dus vele male groter."

Het is niet zozeer dat er dit jaar veel meer deals worden gesloten - 16% meer vergeleken met de eerste helft van 2020 - maar het dealvolume is veel (+48%) groter. Er zijn ook meer PE-partijen die gaan samenwerken om grote investeringen te kunnen plegen, zegt MacArthur. 

Wat valt verder op?

Veel deals worden gedaan in de technologiesector. Net als op de aandelenbeurs is het een populaire beleggingscategorie binnen PE. Van elke drie deals was er eentje in tech in het eerste halfjaar van 2021, aldus Bain & Co. 

SPACS - lege beursbedrijven met een zak geld die op zoek zijn naar bedrijven om de noteringen te vullen - zijn enerzijds concurrenten van PE. Het zijn immers ook investeringsbedrijven.

Aan de andere kant kopen zij PE-fondsen ook wel uit als zij een bedrijf van hen willen overnemen om in hun beursfonds te stoppen. Bain & Co valt op dat (Amerikaanse) SPACS in het eerste halfjaar slechts voor 49 miljard aan deals hadden gesloten. Zo'n 48 miljard dollar is toegeschreven aan aanstaande overnames. 

Dat betekent volgens de onderzoekers dat 419 SPACS samen nog 133 miljard te besteden hebben. Dat is dus een vloek en een zegen voor de PE-fondsen. 

cijfers PE-markt 2021 Bain & Co

Hete markten

Het feit dat aandelen nog steeds zo in trek zijn, helpt PE-fondsmanagers bij de verkoop van hun belangen. 2021 lijkt nu al het beste jaar voor exits ever te worden. 

Naar verwachting zal de totale waarde van exits - buyouts - dit jaar de één biljoen dollar overschreiden. Nu al is de totaalwaarde van vorig jaar overschreden, mede dus dankzij de honger van SPACS naar investeringen.

Bain & Co verwacht dat het aantal deals dit jaar zal achterblijven, maar de waarde van de deals zal dus flink toenemen. Al met al wordt 2021 dus een goed jaar voor private equity-beleggers.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie