Op de beurs blijven Europese aandelen al zeker tien jaar achter op Amerikaanse. Komt dat misschien doordat er structureel iets mis is met het Europese ondernemingsklimaat?
The Economist wijdde er vorige maand een artikel aan en kwam tot de conclusie dat Europese bedrijven door bureaucratische belemmeringen niet in staat zijn om de dynamiek van Amerikaanse bedrijven te evenaren.
Drew Dickson, de CIO van Albert Bridge Capital, is het daar absoluut niet mee eens. In zijn ogen zijn Europese bedrijven minstens zo goed als Amerikaanse, zo niet beter. Er is wel een groot voordeel dat de Amerikanen hebben en dat is het technologiecluster rond Silicon Valley.
Silicon Valley
Google, Facebook, Microsoft, Amazon, Apple, Tesla en Nvidia profiteren alle van de gebalde kennis, de uitwisseling van ideeën, de onderlinge concurrentie en de grote hoeveelheid kapitaal die in Silicon Valley beschikbaar is.
"Dat is de reden waarom deze selecte groep FAMANG-aandelen Europese beursfondsen de baas is."
Andere Amerikaanse regio’s en steden zijn wat betreft een stuk minder gelukkig. Neem Detroit, Washington of Chicago. Daar doen steden als Amsterdam, Parijs, Londen of München niet voor onder. Integendeel.
Europa domineert andere markten
Dickson: “Okay, het is waar dat de Europeanen geen technologiebedrijven in de categorie FAMANG hebben, maar ze domineren wel de markt voor luxeproducten (LVMH, L’Oréal en Hermes) en dranken (Diageo, Heineken, Pernod Ricard en Anheuser Busch) en dan is er nog Ikea, dat helemaal geen concurrentie heeft."
"Ondertussen kan Unilever het prima opnemen tegen Procter & Gamble, Nestlé tegen Mondeléz, Airbus tegen Boeing, Lidl tegen Costco, Siemens tegen GE en BP, Shell en Total tegen Exxon, Chevron en Phillips.”
Langere termijn
Kijkend naar de beursprestaties hier en daar wordt het beeld volgens Dickson vertroebeld door de laatste tien jaar. “Als we de klok terugzetten naar 1 januari 1980 en weer stoppen op 31 december 2009, dan hadden de S&P 500 en de MSCI Europa precies hetzelfde gemiddelde rendement per jaar van 11,5%.”
Dat is ook waarom Dickson zich ergert aan de quotes van wijlen Steve Jobs (Apple) die The Economist gebruikt om het gelijk te halen. Jobs stelde in 1984 tijdens een trip naar Frankrijk dat “Europese bureaucraten slechte investeerders zijn".
Europa internationaler dan VS
Maar vijftien jaar later was het wel de bandenmaker Nokia die was uitgegroeid tot de grootste producent van mobiele telefoons. Apple was daar toen nog ver van verwijderd. Er ontstonden wereldconcerns als het Duitse SAP en het Britse ARM Holdings.
En wat te zegen van ASML in Nederland? Aan de Veldhovense lithografiemachines voor de chipindustrie kan niemand tippen.
The Economist beweert verder dat het Europese bedrijven ontbreekt aan schaalvoordelen en dat ze last hebben van taalbarrières en culturele verschillen. Maar de realiteit is volgens Dickson dat Europese bedrijven veel internationaler zijn dan hun Amerikaanse concurrenten.