Nieuws

75% pensioenfondsen wil meer goud kopen

Pensioenfondsen en centrale banken zien goud onverminderd als goede bescherming tegen hoge inflatie en een zwakke dollar. Ze willen daarom hun goudbelangen uitbreiden.

De goudprijs beweegt zich na een sterke fase in de eerste helft van 2020 min of meer in zijwaartse richting. Vorig jaar augustus liep de prijs op tot zelfs boven de 2000 dollar per ounce - een absoluut record - maar toen de zorgen over corona begonnen af te nemen, zakte de prijs terug tot onder de 1700 dollar.

Sindsdien is de prijs weer wat opgeklommen tot rond de 1800 dollar. Dat kwam vooral door oplopende zorgen over inflatie. Maar heel erg enthousiast lijken goudbeleggers nog niet.

Uit data van Morningstar blijkt dat beleggers in Europa en de VS momenteel grote sommen geld weghalen uit goud-ETF’s en andere goudfondsen. In de VS bedroeg de uitstroom in juni 8,5 miljard dollar en in Europa 3,6 miljard. Daar stond een inflow in Azië van 1,6 miljard dollar tegenover.

Pensioenfondsen

Volgens een studie van Global Palladium Fund (GPF) onder 150 pensioenfondsen is er onder deze groep grootbeleggers veel interesse in goud. 75% van de ondervraagde pensioenfondsen zegt van plan te zijn het belang van goud in de portefeuille uit te breiden, tegen slechts 5% die het tegendeel wil doen.

De meeste analisten gaan ervan uit dat inflatie de doorslaggevende factor wordt voor het sentiment de komende maanden en misschien zelfs jaren.

Als de economie terugkeert naar een pad van geleidelijke groei met gematigde inflatie, dan ziet het er somber uit voor goudbeleggingen. Maar als de economie oververhit raakt er er hoge inflatie komt, dan zou de goudprijs best wel eens nieuwe recordniveaus aan kunnen tikken.

Hedge

Uit de studie van GPF blijkt dat het pensioenfondsen niet zozeer om de winst gaat die ze met goud kunnen behalen. Zij zien het vooral als goede hedge tegen een zwakke dollar en hoge inflatie, in combinatie met de lage rente. 

Pensioenfondsen staan daar niet alleen in. Ook centrale banken zijn de laatste maanden meer goud gaan kopen om zich te beschermen tegen financiële turbulentie. Het gaat dan vooral om de minder rijke landen zoals Thailand en Servië.

50% meer goud

“Op de lange termijn biedt goud de beste bescherming en garantie tegen uit de hand lopende inflatie en andere financiële risico’s,” stelde de centrale bank van Servië eerder deze maand.

Volgens de Servische president Aleksandar Vukic is het de bedoeling dat de goudreserves worden uitgebreid van 36,3 ton naar 50 ton.

In 2020 kochten de centrale banken als groep met 326,3 ton juist relatief weinig goud. De algemene verwachting van analisten is dat dit in 2021 en 2022 flink op zal lopen.

Citigroup liet onlangs weten uit te gaan van ongeveer 1000 ton gedurende 2021 en 2022. HSBC verwacht aankopen van rond de 800 ton over dezelfde periode.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie