Nieuws

Russische oil majors spotgoedkoop

Opvallende move van Peter Håkansson. Nooit eerder had East Capital zoveel olie- en gasbedrijven in portefeuille als nu.

Nooit eerder had East Capital zoveel Russisch olie in haar portfolio. Met dank aan de grote discount waarmee Russische oliebedrijven notereren ten opzichte van buitenlandse concurrenten, schrijft Peter Elam Håkansson, oprichter van het Zweedse East Capital. De mededeling is opvallend te noemen, daar East Capital altijd prat gaat op hun onderweging in energie voor hun Rusland-fonds, East Capital Russian Fund. Vooral de waarderingen van de bedrijven na de nieuwe stimuleringsprogramma’s zijn interessant, aldus Håkansson.

Hij noemt de toegenomen risk appetite die het begin van dit jaar markeert, net als de positieve stemming op de markt in februari. “Onze markten blijven goede resultaten behalen,” schrijft een optimistische Håkansson. Deze sterke upswing betekende goed nieuws voor hun twee grootste markten, Rusland en Turkije, die vorige maand als winnaars uit de bus kwamen.

Ook de Europese crisis speelt een rol. Håkansson: “In tijden als deze komen aandelenmarkten veelal sterk naar voren, maar veel mensen overzien het feit dat raw materials eveneens sterk groeien onder deze omstandigheden.” Met name Rusland – één van de grootste markten van East Capital – heeft hier voordeel bij. East Capital speelt daarop in met hun Rusland-fonds en het Eastern European Fund: zelden had de vermogensbeheerder zoveel olie in hun portfolio’s.

Russische discount
Al sinds East Capital in Rusland belegt (1998), verbaast het fondsenhuis zich over het feit dat een vat Russische olie in de grond eentiende was van de waarde van eenzelfde vat olie uit Europa (de waarde wordt door de vermogensbeheheerder berekend door de marktkapitalisatie van de oliemaatschappij te delen door het aantal vaten olie in de oliereserves van het bedrijf). Veertien jaar later is dat nog altijd het geval, beschrijft  Håkansson.

East Capital kijkt verder dan grote namen als Gazprom en Lukoil. Het in West-Siberië gelegen Surgutneftegaz, het vierde grootste oliebedrijf in Rusland, is de grootste positie in het Rusland-fonds. East Capital heeft vooral preferente aandelen in dat bedrijf en die noteren met een discount van 30% ten opzichte van de normale aandelen. East Capital rekent ook alvast op een dividenduitkering van 12% in juni van Surgutneftegaz.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?