Nieuws

Fast fashion is enorm vervuilend

De CO2-uitstoot van de textielsector is groter dan de luchtvaart en scheepvaartindustrie bij elkaar. Columbia Threadneedle zoekt daarom naar bedrijven met een beter ESG-profiel.

Pauline Grange, fondsbeheerder bij Columbia Threadneedle Investments, heeft haar leven gebeterd. Vroeger kocht ze kleding en schoenen bij de vleet. Shoppen was een passie en ze was zich onvoldoende bewust hoeveel schade de textielindustrie aanricht aan klimaat en milieu. Maar nu weet ze beter.

“De CO2-uitstoot van de textielsector is groter dan de luchtvaart en scheepvaartindustrie bij elkaar”, zegt ze in het rapport Fashion eyes sustainability via the circular economy.

En het probleem groeit.

"Er worden ongeveer 100 miljard kledingstukken per jaar verkocht. Dat is een stijging van 50% tegenover 2006. En voor een groot deel is dat te wijten aan de opkomst van fast-fashion.”

Microplastics, CO2 en watervervuiling

Het is ook zeker niet alleen de CO2-uitstoot die zorgen baart, maar ook het afval en het waterverbruik.

Grange: “De textielindustrie verbruikt 79 miljard m3 zoet water per jaar en veroorzaakt daarmee 20% van de industriële watervervuiling. Volgens de Ellen Macarthur stichting produceert de wereldwijde mode-industrie bovendien ongeveer 53 miljoen ton vezels per jaar, waarvan meer dan 70% op stortplaatsen of in verbrandingsovens terechtkomt. Minder dan 1% wordt hergebruikt om nieuwe kleren te maken!”

Tweedehands en online

Een drama natuurlijk, wat Grange heeft gemotiveerd haar consumptiepatroon drastisch te veranderen. Ze koop nu minder spullen en als ze iets nieuws koopt, is dat van hoogwaardige kwaliteit.

Ze is ook absoluut niet vies meer van tweedehandskleding. Net als miljoenen andere (vooral) vrouwen stroopt ze online-platforms en liefdadigheidswinkels af op zoek naar iets leuks.

Daarmee komt ze gelijk op een van de thema’s die belangrijk zijn voor haar en de Threadneedle Global Sustainable Equity-strategie: hergebruik. Het fonds heeft mede daarom aandelen in de tweedehands onlinewinkel Mercari.

Adidas

Een van haar absolute favorieten is echter een meer klassieke producent die al heel lang bestaat en er alles aan doet om van zijn vervuilende imago af te geraken. Dat is Adidas.

Grange is duidelijk onder de indruk van het sportkledingmerk uit het Duitse Herzogenaurach (waar ook Puma vandaan komt). Grange geeft een aantal redenen waarom:

  1. Voor de benodigde kunststoffen maakt Adidas zoveel mogelijk gebruik van gerecyclede producten uit eigen huis en plastic dat is verzameld langs het strand of in de zee. 
  2. Alle producten moeten in principe voldoen aan de wetten van de circulaire economie. Ze zijn made to be remade. Een nieuwe ultraboost trainingsschoen kan nu al helemaal worden gerecycled en gebruikt voor een nieuw paar. Nog unieker is dat deze en andere schoenen kunnen worden gerepareerd in de Sneaker-Service.
  3. Als er kunststof wordt gebruikt die niet te recylen valt, dan moet die biologisch afbreekbaar zijn. Het doel is om in 2024 alleen nog maar met biologisch afbreekbare kunststoffen te werken.

Grange hoopt uiteraard dat andere textielproducenten het goede voorbeeld zullen volgen. Wie dat niet doet, maakt weinig kans binnen de Threadneedle ESG-portefeuilles.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's