Nieuws

De muur van geld wordt onderschat

Jongeren, ouderen, instituten en overheden hebben allemaal geld in overvloed en willen dat geld aan het werk zetten. Onderschat dat niet, zegt Ben Carlson.

Er is een muur van geld die de aandelen-, obligatie- en huizenprijzen opzwepen tot grote hoogte. Dat kan niet eindeloos zo doorgaan, maar ontkennen dat de muur bestaat, is ook niet verstandig. Dat zegt vermogensbeheerder Ben Carlson in zijn nieuwste column.

Het beurssentiment wordt nooit bepaald door slechts één enkele factor. Het is altijd een samenspel van omstandigheden, zoals economische groei, de bedrijfswinsten, dividenden, internationale spanningen en demografische ontwikkelingen.

Alles speelt een rol. Toch kan volgens Carlson niet ontkend worden dat sommige factoren belangrijker zijn dan andere. Vorig jaar maart was het angst voor een totale meltdown van de economie die voor scherp dalende koersen zorgde. Daarna kwam de hoop op herstel. En nu is het de inflatie die de gemoederen bezighoudt.

Money, money, money

Of is er nog iets anders? Carlson denkt dat er één factor is die alles overheerst en dat is geld. 

Carlson:

 • Aandelenkoersen stijgen omdat beleggers ze willen bezitten. Daarom kopen ze er meer van.
 • Huizenprijzen vliegen omhoog vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod. 
 • De obligatierente stijgt niet omdat beleggers obligaties in portefeuille willen hebben.

Het gevolg is dat de Shiller P/E-ratio (een belangrijke maatstaf voor aandelenwaarderingen) nu al op 37 keer de winst staat. Dat is het op een na hoogste niveau in de geschiedenis. Is dat reden voor zorgen over een aanstaande crash?

Beleggers doen het in ieder geval niet, zegt Carlson, want ze willen en ze moeten aandelen bezitten.

Vermogen opbouwen

De redenen hiervoor zijn talloos en het geld is rijkelijk voorhanden.

Carlson:

 • Zo zijn er de 50-plussers die weten dat ze langer leven en willen sparen voor een gelukkig leven na het pensioen. De lage rente op een spaarrekening levert niks op. Dus blijven ze aandelen kopen.
 • De pensioenfondsen moeten om aan hun verplichtingen te voldoen alle zeilen bijzetten om genoeg rendement te halen. Dus blijven ze aandelen kopen.
 • Jongeren verveelden zich vorig jaar kapot. Het besteedbaar inkomen was groter dan de uitgaven en gokken op aandelen was hip. Dus blijven ze aandelen kopen. 
 • Er gaan elke dag duizenden babyboomers met pensioen. Ze hebben een vermogen van tientallen biljoenen en zoeken naar mogelijkheden om het zo veilig mogelijk weg te zetten. Zelfs bij de huidige lage rente kunnen obligaties interessant zijn. Dus blijven ze obligaties kopen.
 • De rente in de VS is laag, maar in Europa en Japan nog lager. Dat maakt treasuries interessant voor internationale beleggers. Dus blijven ze treasuries kopen.
 • Millenials zijn steeds rijker en vermogender. De meeste van hen zijn inmiddels boven de 30. Ze hebben een goede baan. Ze trouwen. Krijgen kinderen en willen in een groter huis wonen. Dus blijven ze huizen kopen.
 • De pandemie heeft gezorgd voor een trend richting thuiswerken. Er is daardoor meer behoefte aan grotere huizen met een kantoor en een tuin. Daarom blijft de vraag naar die huizen groot.
 • De rente is laag en het is moeilijk een rendement te halen dat de inflatie bijbeent, daarom hebben institutionele beleggers huurwoningen (her)ontdekt. Dus blijven ze huizen kopen.

Hoe lang kan dat nog zo doorgaan, vragen doemdenkers zich af. Ze wijzen op de waarderingen en de hysterie op de huizenmarkt en de beurs. Dat kan niet anders dan eindigen in een bloedbad.

Kan zijn, schrijf Carlson, "maar vergeet niet dat Amerikanen rijker zijn dan ooit. De rente is extreem laag. De meeste huishoudens en bedrijven zijn de afgelopen twaalf jaar zuinig geweest. En de demografie werkt in het voordeel van effectenbezit. Het maakt niks uit dat de koers-winstverhoudingen hoger zijn dan in het verleden. Ze willen gewoon ooit met pensioen kunnen gaan met een lekker kapitaaltje. Dus blijven ze aandelen kopen.”

Natuurlijk kan dat niet eeuwig duren, weet Carlson ook. Maar analisten die altijd waarschuwen dat het veel te hard gaat, hebben compleet gemist dat er een tsunami aan geld over de markten raast die de vraag naar beleggingen opzweept tot ongekende hoogten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie