Nieuws

Kwaliteitsslag op kantorenmarkt

Zullen kantoren ooit weer zo gevuld raken als voor de coronacrisis? Wellicht niet, maar dat hoeft niet erg te zijn. Investeringen kunnen nu gedaan worden in verduurzaming. Dat levert geld op.

De vastgoedsector heeft flink veel last van de coronacrisis. Kantoren stonden leeg, winkels moesten dicht. Huren moesten omlaag of werden soms een tijd helemaal niet betaald. 

In steden waar er schaarste was, verdween die - deels of in ieder geval tijdelijk - wat weer drukte op de waarde van de panden. Nu werknemers langzaam af en toe weer naar kantoor komen, lijkt het ergste achter de rug. 

Maar is alle ruimte nog wel nodig? BlackRock wijst op een (Amerikaans) onderzoek van vastgoedbedrijf CBRE, waaruit bleek dat slechts 9% van de grote bedrijven de komende drie jaar aanzienlijk kleinere kantoorruimte denkt nodig te hebben.

Dat komt omdat bedrijven minder personeel per vierkante meter (denk aan de kleine cubicles in de VS) willen huisvesten en evengoed genoeg kantoorcapaciteit willen om piekwerkdagen op te vangen.

Andere investeringen

Maar dat is de VS. In Nederland zijn we koning flexwerken. Hier zal het percentage bedrijven dat minder kantoorruimte nodig heeft, hoger zijn. En als bedrijven wel minder vierkante meters nodig hebben, kunnen ze op kantoorkosten besparen. Of bijvoorbeeld in plaats van uitbreiding van het parkeerdek, in andere zaken investeren.

Bijvoorbeeld in verduurzaming van de werkplek, aldus BlackRock. Kantoren die duurzaam zijn, flexibel ingedeeld kunnen worden en centraal liggen, zullen meer opleveren - in verkoopprijs en in huur - dan de oude, niet-duurzame kantoren. 

In Londen werd gedurende de crisis geëxperimenteerd met kleinere satelliet-kantoren buiten de stad.

Beter combineren

Werknemers, die buiten de stad wonen omdat weinig zich nog een huis in de stad kunnen veroorloven, hebben veel minder reistijd, kunnen op goedkopere locaties werken, en wellicht hun werk en privéleven beter combineren.  

Een groot hoofdkantoor op een centrale, dure locatie, lijkt daarmee overbodig te worden. In ieder geval dat groot. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie