Nieuws

Ver vooruitkijken met financiële cycli

Een gewaarschuwd belegger telt voor twee. Jens Søndergaard van Capital Group houdt daarom de financiële cycli in het vizier. Die vertellen of een aandelen- of obligatiebelegging de voorkeur heeft.

De nieuwste arbeidsmarktcijfers uit de VS, consumentenprijzen in de eurozone, of industriële productie in Duitsland. Het zijn allemaal macro-economische data waar beleggers bijna een dagtaak aan hebben om ze in de gaten te houden. Dan moet het halfjaarcijferseizoen nog losbarsten!

Valuta-analist Jens Søndergaard van Capital Group kijkt er een beetje meewarig naar. Het zou verstandiger zijn als beleggers wat meer afstand nemen en kiezen voor een helikopterview.

De meeste analisten die dat wel doen, kijken naar de zogenoemde business cycles. Søndergaard vliegt liever nog iets hoger met zijn helikopter en kijkt naar financial cycles die nog langer duren.

Jens Sondergard van Capital Group

Dankzij BIS

Het begrip financial cycles, of financiële cycli, is bedacht door de Bank for International Settlements (BIS). Bij deze golfbeweging wordt gekeken naar de ontwikkeling van de huizenprijzen en particuliere schulden in verhouding tot het bbp.

Het geeft weer hoeveel leningen mensen bereid zijn op te nemen voor de aankoop van een huis. Bij business cycles wordt daarentegen gekeken naar veranderingen in de economische groei.

Kredietcrisis

Het mooie van financiële cycli is dat er verder mee vooruit kan worden gekeken. Ze zijn vaak een voorbode van echt grote bewegingen op de financiële markten.  Zo was de laatste piek in Amerikaanse financiële cyclus in 2006. Een jaar later begon de kredietcrisis.

De BIS onderscheidt vier fasen in een financiële cyclus:

  1. Consumenten nemen steeds minder krediet op om een huis te kopen. Dat wordt ook wel deleveraging genoemd.
  2. Het tempo van deleveraging neemt af.
  3. Mensen beginnen nu juist steeds hogere hypotheken af te sluiten.
  4. De toename van de leverage vlakt af. Dit is de piek van de cyclus.

De overgang van fase vier naar een is over het algemeen de gevaarlijkste voor de aandelenmarkt. Søndergaard heeft geleerd dat obligaties dan meestal de voorkeur genieten. Fases twee en drie zijn daarentegen vaak goed voor aandelen. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Waar zitten we nu?

Financiële cycli zijn niet overal en altijd gelijk. De Verenigde Staten zitten bijvoorbeeld duidelijk in fase vier. Hetzelfde geldt voor Nederland en Duitsland. Een blik op de huizenmarkt zegt genoeg.

De huizenprijzen vliegen omhoog, net zoals de kredietverlening aan huishoudens. Dat wordt nog extra gevoed door het ruime monetaire beleid van de Fed en ECB en de hoge overheidsuitgaven.

In de VS was de particuliere schuld in het vierde kwartaal van 2020 daardoor opgelopen tot 160% van het bbp, tegenover 148% een jaar eerder.

Corona

Corona heeft volgens Søndergaard de cyclus in de VS en de eurozone verlengd. Voor corona dacht hij dat de top in de VS zou liggen in 2022. Nu heeft hij door alle stimuli van de overheid en de Fed die verwachting iets bijgesteld naar 2023 of misschien nog begin 2024.

Dat is het moment dat de overgang naar fase 1 plaatsvindt. De onzekerheid zit hem in de omvang van het stimuleringspakket van de regering-Biden en wat de Fed zal doen met zijn rentebeleid. Hoe vroeger de Fed begint met verkrappen, des te sneller gaan we naar de volgende fase.

Voor Europa geldt min of meer hetzelfde. Toch gaat Søndergaard ervan uit dat de cyclus in de VS heftiger zal zijn en langer zal duren. Voor de Eurozone gaat hij uit van een piek begin 2022, wat in principe gunstig zou moeten zijn voor de dollar.

Duitsers lenen niet zo graag 

Een van de redenen waarom Søndergaard minder bullish is over de Europese cyclus is het feit dat de lonen vrij star zijn en de mensen minder bereid zijn zich in de schulden te steken.

Dat geldt met name voor Duitsland. In Italië is de financiële cyclus traditioneel sterker, wat volgens Søndergaard nog voor heel wat kopzorgen kan zorgen bij de ECB.

China

China heeft ook een vrij krachtige cyclus, maar daar lijkt de top al bereikt. Dat komt onder andere doordat de Chinese overheid klaar is met zijn stimuleringspakketten, terwijl er in Europa (coronaherstelfonds) en de VS nog heel wat aan zit te komen.

'In China lijkt de top al bereikt"

De overheid heeft zich bovendien ten doel gesteld om de huizenprijzen en kredietverlening aan particulieren af te remmen. Peking wil dus feitelijk fase een afdwingen om een oververhitting van de economie voor te zijn.

Opkomende markten 

Gezien de omvang van de Chinese economie kan dat een flinke tegenslag betekenen voor de wereldeconomie en grondstoffenprijzen. Vooral opkomende markten kunnen daar last van hebben.

Van de andere kant staan de meeste opkomende markten aan het begin van hun financiële cyclus. Søndergaard verwacht dat lagere groei in China betekent dat fase twee, drie en vier daar langer op zich laten wachten. De cyclus wordt als het ware verlengd.

Het is overigens niet zo dat alleen opkomende markten aan het begin van de financiële cyclus zitten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor België, Zwitserland, Zweden, Canada en Nieuw-Zeeland. Die zitten allemaal in fase een. Italië is binnen de Eurozone een van de weinigen die in fase drie zit. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus