Nieuws

Hoera, indexbeleggen is 50 jaar

Het is 50 jaar geleden dat er voor het eerst werd belegd in een index. Ja, dat is iets eerder dan het eerste indexbeleggingsfonds van John Bogle dat in 1976 werd gelanceerd.

Wetenschappers speelden al langer met het idee en ook Bogle zat te broeden op wat er allemaal kon met de index, maar het was Samsonite Corporation dat rond 1970 een beleggingsteam van Wells Fargo benaderde.

"Samsonite wilde zes miljoen dollar van zijn pensioenprogramma investeren in een fonds dat alle aandelen op de New York Stock Exchange zou volgen. Het was gelijk gewogen en het was een nachtmerrie om te beheren vanwege de constante inspanning om het evenwicht te herstellen," schrijft Brendan O'Connell in zijn CFA-blog "A Pillar of Modern Finance Turns 50"

"Maar Wells Fargo was niet de enige. Twee andere bedrijven, Batterymarch Financial Management en American National Bank, ontwikkelden op dat moment ook indexfondsen en gebruikten steekproeven in plaats van volledige replicatie." 

In 1976 kwam het allereerste beleggingsfonds dat een index volgt op de markt - van Vanguard natuurlijk - en inmiddels zitten er miljarden dollars in indexfondsen en ETF's.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie