Nieuws

Lichtpuntjes voor Duitsland

De Duitse economie komt sinds april weer op stoom en kan sterk herstellen, zo verwacht Rabobank. "De consumptie maakt een inhaalslag en de buitenlandse vraag is sterk."

In Duitsland zijn de coronabeperkingen grotendeels opgeheven en de economische activiteit is hervat. Dat blijkt volgens Rabobank uit data over bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik, de gereden tolkilometers, mobiliteit en  luchtvervuiling.

Die gegevens laten zien dat het herstel eind april begon en in de loop van mei en juni aan kracht won. "De wekelijkse activiteitenindex van de Bundesbank wijst op een impliciete driemaandelijkse groei van 2,9%. Dit belooft veel goeds voor de bbp-groei in het tweede en derde kwartaal."

"We voorspellen kwartaalcijfers van respectievelijk 2,2% en 2,7% en een geleidelijke matiging van de groei vanaf het vierde kwartaal."

Virusvarianten

Maar, zo waarschuwen de analisten van de bank: Er kan niet genoeg benadrukt worden dat de toename van virusvarianten, te beginnen met Delta, het grootste risico vormt voor dit scenario.

Of het Delta-virus echt voet aan de grond krijgt in Duitsland is afwachten, maar het kan ook evengoed van negatieve invloed zijn op het vertrouwen van burgers en bedrijven. 

"Uit enquêtegegevens blijkt dat bedrijven vooralsnog optimistisch blijven. In juni steeg de Ifo-index tot 101,8, voornamelijk gedreven door betere verwachtingen voor de komende maanden." 

De PMI's bevestigen dit, aldus de analisten: de samengestelde PMI steeg in juni naar 60,4. Dit is het hoogste niveau in 123 maanden, "wat wijst op een scherpe en versnelde stijging van de bedrijfsactiviteit."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's