Nieuws

ABN Amro komt met duurzaam private equity fonds

ABN Amro heeft een nieuw fonds van 425 miljoen euro gelanceerd waarbij twee trends worden gecombineerd: duurzaamheid en private equity.

Het beleggen in duurzame bedrijven en private equity zijn twee trends op de financiële markten die ABN Amro gaat combineren in een nieuw fonds: het ABN AMRO Sustainable Impact Fund (SIF).

Doel van het fonds is volgens Rutger van Nouhuijs, lid van het Executive Committee van ABN Amro, om investeringen te doen in bedrijven die de transitie naar een duurzame en inclusieve samenleving versnellen.

Van Nouhuijs: “Als bank financieren we tal van duurzame initiatieven. Het gaat dan om kredietverlening. We zien echter dat bedrijven in sommige situaties juist behoefte hebben aan risicodragend kapitaal. Met dit fonds bieden we nu ook op dat vlak een loket. Bedrijven die duurzaam rendement koppelen aan een goed bedrijfseconomisch plan kunnen bij ABN Amro SIF terecht.”

Investeringen tot 30 miljoen

Voor beleggers zijn er twee voordelen. Ten eerste kunnen ze met duurzame beleggingen iets positiefs doen voor de maatschappij. Ten tweede zijn ze er met een private equity investering vroeg bij, en hoeven ze niet te wachten tot een bedrijf naar de beurs gaat als veel van de waardestijging al achter de rug is. Het risico is wel dat niet alle jonge bedrijven de eindstreep halen.

ABN Amro SIF wil de risico’s daarom zo goed mogelijk spreiden. Het fonds begint met een vermogen van 425 miljoen euro. Het gaat om investeringen van tussen de 4 miljoen en 30 miljoen euro in bedrijven met een bewezen bedrijfsmodel die toe zijn aan een volgende groeifase. Daarnaast komen er ook echte startups in aanmerking voor investeringen van tussen de 500.000 euro en 4 miljoen euro, mits er sprake is van een bewezen concept.

Circulair, energie en sociaal

De drie hoofdthema’s zijn: circulaire economie, energietransitie en social impact. Een paar aankopen in deze richtingen zijn al gedaan. Zo werd er afgelopen maand geïnvesteerd in Envision en Foodlogica.

Envision is een Nederlands bedrijf dat software ontwikkelt voor smartglasses. Met de slimme bril en kunstmatige intelligentie is het mogelijk om beeld en tekst te vertalen in geluid, wat vooral de levenskwaliteit van mensen met een visuele handicap zou kunnen verbeteren.

Foodlogica lost de uitdaging op van het "last-mile" transport van gekoeld voedsel in dichtbevolkte steden, met een duurzame vloot zonder uitstoot van broeikasgassen. 

Verder werd eerder dit jaar een investering gedaan in het Deense Fiberline Composites A/S. Dat bedrijf ontwikkelt een technologie waarmee grote windbladen voor windmolens kunnen worden gemaakt. Deze investering werd nog gedaan vanuit het Energy Transition Fund dat opgaat in ABN Amro SIF.

Nederland én omringende landen

Geografisch ligt de focus op Nederland maar ook bedrijven uit de rest van Noord-Europa komen in aanmerking. Het nieuwe fonds sluit aan bij de strategische richting die ABN Amro is ingeslagen waarbij duurzaamheid en een Europese focus een belangrijke rol spelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie