Nieuws

Goldman Sachs: top-maart in de maak

Ontwikkelingen in Rusland, Amerika en Japan dragen bij aan potentieel succes van maart. Jim O'Neill is optimistisch.

Is de wereld getuige van het begin van ‘something big’? Dat vraagt Jim O’Neill, voorzitter van Goldman Sachs Asset Management zich af in zijn nieuwste Viewpoints, dat afgelopen vrijdag verscheen. Zijn vizier is daarbij gericht op de aandelenmarkten die aan de betere hand zijn, het wel en wee rond de Amerikaanse cijfers, de herverkiezing van president Poetin en tenslotte op het Japanse monetaire beleid. Maart is pas een paar dagen onderweg, maar belooft nu al een interessante maand te worden, voorspelt O’Neill.

Na twee maanden van relatieve Amerikaanse voorspoed en positieve berichten, verscheen vorige week van Amerikaanse hand een ietwat teleurstellend resultaat van het ISM onderzoek. Dit onderzoek geeft een reëel beeld van economische activiteit in de VS, en wordt door O’Neill als ‘somewhat of a dissapointment’ omschreven. Daar tegenover staan gelukkig enkele andere, meer hoopvolle economische data, aldus O’Neill, waaronder de aanhoudende indrukwekkende trend in de wekelijkse aanvragen van uitkeringen en de exportcijfers richting Korea.

Het macro-economische onderzoeksteam van Goldman is positief voor verdere groei van de Amerikaanse economie. O’Neill beaamt het positieve geluid, daar volgens hem dit enkele van de belangrijkste indicatoren zijn om een dergelijke voorspelling te kunnen doen. Ten tijde van O’Neill’s schrijven (afgelopen vrijdag) was de uitkomst van de controversiële Russische presidentsverkiezingen nog niet officieel bekend. Echter, het kan voor niemand een verrassing genoemd worden dat Poetin met de overwinning weg zou lopen. En zo geschiedde.

Volgens O’Neill is de eerste periode na zijn herverkiezing cruciaal: wat Poetin doet met het nieuwe mandaat. “De wereld is zo negatief over Rusland, dat het niet al te moeilijk moet zijn voor Poetin om die mindset enigszins te veranderen.” Aankondigingen rondom specifieke veranderingen zijn van groot belang, meent O’Neill – in zijn hoedanigheid als ‘Mr. BRIC’ onverbloemd en onvoorwaardelijk fan van Rusland. Voor dit decennium alleen al voorziet O’Neill een stijging in het bnp van Rusland dat alleen al gelijk staat aan dat van de gehele eurozone. 

Japanse inflatie
Japan heeft duidelijk ook een prominente plek in de overpeinzingen van de GS-president. Enkele weken geleden voerde de centrale bank van Japan tanemlijk onverwacht een verlichting van het monetaire beleid door, waarmee het land aan leek te geven dat het eindelijk besloten had de beoogde inflatie op 1% vast te stellen. Terwijl sceptici menen dat de centrale bank dit louter deed om politici te sussen onder de noemer van pacificatie, is O’Neill van mening dat dit niet zo is, en Japan inderdaad voornemens is het 1%-inflatiepercentage aan te houden.

En dat zou een ‘big thing’ zijn, meent O’Neill, vooral voor de yen, maar ook voor Japanse aandelen, obligaties, mogelijk ook voor internationale obligaties en zelfs voor grondstoffen.  Om het internationale repertoire af te sluiten blikt O’Neill ook terug op zijn bezoek aan de Golfregio. Wat betreft grote structurele trends op het gebied van economie in die regio is O’Neill niet overtuigd, ondanks de grootschalige sociale impulsen in de regio. Volgens hem is het wel degelijk haalbaar dat grote veranderingen onderweg zijn, maar daar zijn de meeste leiders nog niet van overtuigd. Afrika is volgens hem een spannendere plek om in de gaten te houden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40