Nieuws

Bullmarkt tot tenminste 2024

Fondsmanagers zijn dolenthousiast over de vooruitzichten van aandelen en de wereldeconomie. Sterke groei tot diep in de jaren '20 kan de bullmarkt nog jaren in leven houden.

Wordt het tijd om winst te nemen na 14 fantastische beursmaanden? Voor institutionele beleggers is dit een vraag die hoogstens in de marge speelt, en dan ook nog maar heel kort. Per saldo zijn fondsmanagers super enthousiast over de economie en de vooruitzichten voor aandelen. Obligaties worden daarentegen aan de kant geschoven, zo blijkt uit de laatste wereldwijde enquête onder vermogensbeheerders van Bank of America Merrill Lynch (BofA).

Een van de opvallendste uitkomsten van het onderzoek is dat het merendeel van de fondsmanagers ervan uitgaat dat de economische hoogconjunctuur aanhoudt tot tenminste 2024: er leeft dus een soort roaring-twenties-achtig-gevoel.

Tech terug van weggeweest

Het optimisme over aandelen heeft in juni het hoogste punt bereikt dit jaar. 61% van de geënquêteerde fondsbeheerders zit overwogen in aandelen, 7% meer dan vorige maand. Terwijl de hoeveel cash in portefeuille verder zakte tot 3,9% van 4,1% een maand eerder.

Populaire sectoren blijven de banken en andere cyclische bedrijfstakken zoals Britse aandelen, grondstoffen en de maakindustrie. Van de andere kant gaven veel fondsmanagers aan dat het hier wel dringen is. Het zijn “crowded trades” waar koopjesjagen niet zo eenvoudig is. Dat geldt met name voor grondstoffen, bitcoin en duurzaamheidsaandelen (ESG). 

Bij technologieaandelen sloegen de fondsmanagers juist hun slag. Het belang van technologieaandelen in de portefeuille schoot omhoog van 11% naar 22%, terwijl veel nutsfondsen (utilities) uit de portefeuilles werden verwijderd. Eerder dit jaar hadden veel fondsmanagers juist tijdelijk winstgenomen in de techsector vanwege de hoge koersen. 

Obligaties uit de mode

Kind van de rekening zijn obligaties. 69% van de ondervraagde fondsmanagers blijkt onderwogen te zitten in vastrentende waarden. Het aandeel van obligaties in de portefeuille is gezakt tot het laagste niveau in drie jaar.

Dat heeft overigens weinig te maken met angst voor inflatie. Aandelen leveren gewoon meer op. 72% van de fondsmanagers is het eens met de ECB en de Federal Reserve dat inflatie hoogstens een tijdelijk probleem is.

Goudlokje

Het gros van de fondsmanagers gaat uit van een “Goudlokje-scenario” waarbij de economie groeit maar niet zoveel dat het leidt tot een overspannen arbeids- of goederenmarkt. Ruim twee derde verwacht op zijn vroegst in 2024 de eerstvolgende recessie, waarbij 57% de kans op een beurscorrectie voor die tijd inschat op minder dan 10%.

Het onderzoek van BofA vindt elke maand plaats. Dit keer deden 224 fondsmanagers mee van over de hele wereld. Zij zijn samen verantwoordelijk voor een vermogen van 667 miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie