Nieuws

De echte cryptorevolutie moet nog komen

T. Rowe Price verwacht dat de echte cryptorevolutie pas echt zal beginnen met de introductie van digitale dollars, euro's en renminbi's.

Het gaat met horten en stoten. Toch valt niet te ontkennen dat digitale munten een steeds grotere rol spelen op de internationale financiële markt. Bitcoin, ethereum, litecoin en XRP zijn nu de bekendste cryptomunten. Maar zullen ze dat ook blijven?

Thomasz Wieladek, econoom van T.Rowe Price, denkt van niet. Hij voorspelt dat de echte revolutie nog moet komen met de uitgifte van digitale munten door centrale banken.

Vele zijn er mee bezig. Van 65 centrale banken ondervraagd door de Bank for International Settlement blijken 56 de mogelijkheden van een eigen cryptomunt te onderzoeken. 9 werken aan een concreet pilotproject. De  People’s Bank of China zit in de kopgroep. Maar waarom? Wat is er mis met de oude euro’s, dollars, Britse ponden, Zwitserse francs en Chinese renminbi’s?

Drie belangrijke doeleinden 

Op hoofdlijnen niet zo veel, zegt Wieladek. Geld heeft drie belangrijke doeleinden:
1. Het vereenvoudigen van economische transacties door het verschaffen van een universeel ruilmiddel
2. De mogelijkheid scheppen om spaargeld op te slaan.
3. Als rekeneenheid voor de waarde van goederen en diensten.

Dollars en euro’s lijken deze doeleinden redelijk goed te bedienen. Toch kleven er een paar nadelen aan het fiduciaire overheidsgeld. Die zijn met een digitale versie wel op te lossen.

Nadelen traditioneel geld

Een van de nadelen is dat er met de razendsnel verlopende monetaire transacties altijd een tijdelijk risico is dat de tegenpartij zijn verplichting niet na kan komen. Een ander nadeel is dat marktinefficiënties ertoe kunnen leiden dat banken hoge vergoedingen kunnen vragen voor het afhandelen van financiële transacties. Ook is er het risico dat mensen en bedrijven geen ingang vinden bij banken om een lening te krijgen.

Wieladek denkt dat digitale centrale bankmunten alle drie deze nadelen deels of helemaal kunnen oplossen, terwijl bitcoin en ethereum dat niet kunnen. Het grote voordeel van de centrale bankmunten is dat ze net als gewoon geld worden gedekt door de centrale bank. Het zijn stablecoins, omdat er een reële achterliggende waarde is. Dat helpt bij de acceptatie.

Minder uitsluiting

Als deze stablecoins eenmaal zijn geaccepteerd, dan zit het er dik in dat de transferkosten dalen. Maar bijvoorbeeld ook het wegzetten van geld op een bankrekening kan goedkoper worden. Dat geldt met name voor kleine bedrijven en particulieren die vaak met hogere kosten worden geconfronteerd dan grote bedrijven.

Als centrale banken zelf bedrijven en mensen kunnen bedienen dan wordt in theorie de kans op uitsluiting kleiner. Het kan zelfs leiden tot positieve discriminatie van bijvoorbeeld vrouwelijke ondernemers die een krediet nodig hebben. Wieladek denkt dat met name opkomende markten kunnen profiteren van financial inclusion, omdat het financiële systeem daar nog niet zo goed georganiseerd is en lang niet iedereen een bankrekening heeft (maar wel een smartphone).

Risico’s

Wieladek ziet dus een groot potentieel voor digitale centrale bankmunten, maar het zou dom zijn om niet ook de gevaren te onderkennen.

Een risico is dat particulieren massaal geld weghalen bij de commerciële banken, wat tot een bankcrisis leidt. De meeste centrale banken kijken daarom naar een hybride systeem, waarbij mensen alleen voor kleine bedragen bij hun terecht kunnen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus