Nieuws

Amerikaanse economie klaar om te floreren

Capital Group is zeer optimistisch over de Amerikaanse economie. De digitale disruptie gaat verder, waar ook oude bedrijven van kunnen profiteren. Inflatie is geen probleem.

De Amerikaanse economie ontwaakt uit haar kunstmatige winterslaap en is klaar om te boomen, zo verwacht vermogensbeheerder Capital Group in zijn nieuwste Outlook, getiteld U.S. economy ready to boom, zoom and consume. “De vraagzijde is aan een inhaalbeweging begonnen, waarbij zowel de omvang als de duur ervan waarschijnlijk worden onderschat”, schrijft portefeuillebeheerder Chris Buchbinder.

"Dankzij de toenemende consumptie en de miljarden aan stimuleringsmaatregelen is het Amerikaanse BBP in de eerste drie maanden van het jaar met 6,4% op jaarbasis gestegen. De totale economische productie van de VS kan eind 2021 alweer het niveau van vóór de pandemie bereiken, jaren eerder dan verwacht."

Veel Amerikaanse consumenten hebben meer dan voldoende cash voorhanden en zijn ook bereid om dat uit te geven. Geholpen door cheques van de overheid en de herstellende banenmarkt is de spaarquote in het eerste kwartaal van 2021 gestegen tot 21% van het besteedbaar inkomen.

Onderschat de oude garde niet

Gezien hun spectaculaire winsten van het afgelopen decennium springen de technologiebedrijven het meest in het oog. Maar beleggers mogen de oude garde volgens Capital Group niet vergeten. "Ze hebben de middelen om te concurreren en de wil om te leren van hun jonge concurrenten. Retailers als Target, Costco en Home Depot gaan de strijd aan met Amazon. General Motors en Volkswagen dagen Tesla uit."

"Ik zou de gevestigde bedrijven zeker niet onderschatten"

Een interessant thema voor beleggers dit jaar is de vraag of deze oude knarren kunnen innoveren en presteren in een omgeving met zoveel concurrentie, zegt portefeuillebeheerder Carl Kawaja. “Ik zou de gevestigde bedrijven zeker niet onderschatten.”

Digitale disruptie gaat wel verder

In enkele maanden tijd heeft COVID-19 een enorme verandering veroorzaakt in de manier waarop wij leven en werken. "Sommige bedrijven zagen hun bedrijfsmodellen in 2020 met drie of vier jaar versnellen", zegt portefeuillebeheerder Chris Buchbinder.

Zo nam het aantal digitale betalingen in 2020 met 66% toe tot 20% van alle Amerikaanse betalingen. Telemedicine was goed voor een fractie van het totale aantal doktersbezoeken vóór de pandemie, maar ongeveer 20% van alle bezoeken in de eerste maanden van 2020 gebeurde op afstand.

Zullen deze gedragsveranderingen blijvend blijken te zijn? "De groei kan op sommige gebieden wat vertragen, maar ik geloof niet dat we een omkering van deze trends zullen zien," zegt Buchbinder.

529

Tijdelijk hoge inflatie

De snelheid van het Amerikaanse herstel is opmerkelijk, maar het heeft ook geleid tot tekorten aan de aanbodzijde. Door de daaropvolgende inflatie vragen beleggers zich af of het herstel wel kan voortdurend. “Het sterke inflatiecijfer in april was niet te wijten aan een extra vraag naar arbeid. Het was te wijten aan een heropening van de economie en tijdelijke knelpunten in het aanbod. Na verloop van tijd zal de inflatie dan ook terugkeren naar het niveau van voor de pandemie”, zegt portefeuillebeheerder Ritchie Tuazon.

"Na verloop van tijd zal de inflatie dan ook terugkeren naar het niveau van voor de pandemie"

"In het verleden hebben sterke prijsstijgingen van industriële grondstoffen - zoals koper, katoen, rubber, dierlijk vet en zink – weinig invloed gehad op de consumentenprijsindex (exclusief voedsel en energie), de meest gebruikte maatstaf voor de inflatie op lange termijn."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen