Nieuws

Verdere appreciatie renminbi beperkt

De Chinese munt is in het afgelopen jaar met meer dan 10 procent in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, tot de hoogste koers in drie jaar. Daar blijft het volgens Fidelity International wel bij.

De Chinese munt is in het afgelopen jaar met meer dan 10 procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. Dast geldt ook voor andere valuta's, zoals de Australische dollar, het Britse pond, de Canadese dollar en de Nieuw-Zeelandse dollar.  Maar in het geval van China is de reden van de stijging meer dan het zwakke-dollar-verhaal.

Een deel van de verklaring ligt in het uiteenlopende monetaire en fiscale beleid van de twee grootste economieën ter wereld. In de VS houdt de Federal Reserve vast aan historisch lage rentetarieven en expansieve kwantitatieve versoepeling, terwijl het Congres zijn goedkeuring heeft gehecht aan biljoenen aan fiscale uitgaven ter verlichting van de begrotingsproblemen. China daarentegen wil dit jaar zijn begrotingstekort verminderen, terwijl de People's Bank of China (PBOC) het beleid normaliseert.

Opmerkelijke stijging

Opmerkelijk voor de Chinese munt is de stijging van de officiële CFETS RMB-index, die de sterkte van de renminbi ten opzichte van een mandje valuta's van de belangrijkste handelspartners volgt, zoals onderstaande grafiek laat zien.

De index volgt meestal de bewegingen van de RMB ten opzichte van de USD, de grootste  component in de 24-valuta's tellende CFETS-mand. In de praktijk wordt de RMB vaak sterker ten opzichte van de bredere CFETS-mand, terwijl de Chinese munt verzwakt ten opzichte van de USD tijdens perioden van dollarsterkte. Dit middenpad maakt de RMB inherent stabieler dan andere valuta's van volwassen landen.

Actie tegen verdere waardestijging

Nu de koers van de renminbi ten opzichte van de dollar het hoogste punt in drie jaar heeft bereikt, is de verwachting in de markt ontstaan dat de munt nog sterker zal worden. Maar Chinese beleidsmakers hebben actie ondernomen om dit de kop in te drukken en eenzijdige speculatie te ontmoedigen.

Zo heeft de PBOC onlangs aangekondigd dat zij op 15 juni de reserveverplichting voor deviezendeposito's zal verhogen, waardoor de renminbi-stijging effectief wordt ingedamd doordat er minder dollars beschikbaar zijn voor kredietverstrekking.

Het beperken van de waardestijging zou worden toegejuicht door exporteurs. Hun winstgevendheid is aangetast door de sterkere renminbi omdat hun producten duurder werden voor overzeese kopers. Anderzijds heeft de recente koersstijging van de munt de invoer naar verhouding goedkoper gemaakt, wat de klap voor China's producenten als gevolg van de snel stijgende prijzen van ingevoerde grondstoffen in de afgelopen maanden heeft helpen verzachten.

Steunpilaren

Op korte termijn denkt Fidelity International dat de ruimte voor verdere appreciatie van de renminbi beperkt is. Op de middellange tot lange termijn ziet de vermogensbeheerder een aantal structurele steunpunten voor de Chinese munt. Zo wil de PBOC de renminbi internationaliseren en promoten als reservevaluta. In dat geval zal de relatieve stabiliteit van de munt bedrijven en institutionele beleggers aantrekken. 

De constructieve langetermijnvooruitzichten worden geschraagd door solide fundamentals. Het groeiverschil met de meeste ontwikkelde economieën ondersteunt immers het meer gedisciplineerde monetaire beleid van China en daarmee ook het hogere langetermijnrendement van China.

China's toenemende focus op de binnenlandse consumptie als groeimotor wijst ook op een sterke munt. Ondertussen zullen internationale beleggers, die hun strategische allocaties naar de Chinese onshore obligatiemarkt verhogen, de komende jaren voor een sterke buitenlandse kapitaalinstroom zorgen, wat ook een extra bron van renminbisteun vormt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie