Nieuws

M&A-golf in de beleggingsindustrie houdt aan

Het aantal fusies en overnames ligt wereldwijd op recordniveau. De vermogensbeheersector is geen uitzondering. Credit Suisse ziet zeven redenen waarom de overnamerage in de beleggingsindustrie nog wel even aanhoudt.

Covid-19 heeft de markt voor fusies en overnames geen slecht gedaan. Integendeel, sinds juni vorig jaar is zowel de omvang als het aantal M&A-deals spectaculair gestegen, zo blijkt uit cijfers van Refinitv.

In vrijwel alle maanden (met uitzondering van augustus 2020) kwam het volume uit boven de 300 miljard dollar, wat exceptioneel veel is. Dit jaar is de overnamemarkt verder op stoom gekomen. Van januari tot en met mei is er wereldwijd voor 2,4 biljoen dollar aan transacties aangekondigd, een absoluut record.

Een sector die niet is achtergebleven, is de beleggingsindustrie. Ook hier volgt de ene na de andere overname. Een analistenteam van Credit Suisse, rondom Craig Siegenthaler, verwacht dat dit nog wel even zo doorgaat. Zij zien daarvoor zeven redenen, meldt Citywire:

1. Op zoek naar extra vaardigheden

Veel vermogensbeheerders missen bepaalde vaardigheden die steeds belangrijker worden. Denk aan de markt van ETF’s en andere indexproducten, duurzaamheid (ESG), particuliere markten en actief management van obligatieportefeuilles. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan worden opgelost. Er kunnen teams worden gekaapt van concurrenten, of er kan worden gekeken naar overnames. 

2. Schaalvoordelen

Er zijn veel fondsmanagers die vanwege de schaalvoordelen gebaat zouden zijn bij overnames. Dat geldt met name voor bedrijven in de VS, Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, het VK, Australië, China, Hongkong, Zuid-Korea, Japan en Singapore.

3. Aantrekkelijke prijzen

De aandelenkoersen van fondsbeheerders waren in 2020 ver weggezakt. Dat maakte overnames voor de hand liggend, ook vanwege de lage rente. Door het herstel op de beurzen heeft dit argument aan kracht ingeboet, maar duur zijn fondsbeheerders nog steeds niet. 

4. Grote banken en verzekeraars

Het is geen geheim dat een aantal grote banken en verzekeraars op zoek zijn naar overnames. Morgan Stanley was de meest actieve bank op dit gebied en JP Morgan en State Street zijn het meest verbaal. Andere banken en verzekeraars treden minder op de voorgrond, maar dat wil niet zeggen dat ze geen interesse hebben. Dat zou volgens de analisten van Credit Suisse onder meer kunen gelden voor Generali.

5. Verkopende partijen

Van de andere kant zijn er ook financiële instituten die juist af willen van hun vermogensdivisie. Een recent voorbeeld is Wells Fargo dat zijn vermogenstak heeft verkocht aan twee private equity investeerders. Banco do Brasil heeft zijn divisie in de etalage gezet. Ook NN wil af van zijn vermogensbeheertak.

6. Activisme

Een vermogensbeheerder die niet goed presteert, kan er donder op zeggen dat activistische aandeelhouders zich melden. Een van hun doelstellingen is vaak een overname of fusie. Een voorbeeld is het hedgefonds Trian dat belangen heeft genomen in twee grote vermogensbeheerders: Invesco en Janus Henderson.

7. Amerikaanse belastingen

De kans is groot dat in 2022 de belastingen in de VS stijgen. Dat kan het aantrekkelijk maken voor bedrijven en beleggers om overnames die toch al gepland waren naar voren te halen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen