Nieuws

Japanse aandelen: Actieve aanpak heeft sterke voorkeur

De dominantie van passieve activa op de Japanse aandelenmarkt heeft geleid tot prijsinefficiënties, waarvan actieve beleggers kunnen profiteren, schrijft investment director Christophe Braun van Capital Group.

"De waardering van Japanse aandelen oogt aantrekkelijk in vergelijking met andere ontwikkelde markten. Kijkend naar de 12-maands koers/winstverwachting is de TOPIX aanzienlijk goedkoper dan de S&P 500, en staat ze min of meer op gelijke voet met de MSCI Europe Index. Op basis van koers/boekwaarde lijken Japanse aandelen zelfs nog aantrekkelijker, waarbij de TOPIX aanzienlijk goedkoper is dan zowel de S&P 500 als de MSCI Europe index.

Deze lagere waarderingen kunnen een goed instapmoment vormen voor internationale beleggers, die hun aandacht nu pas richten op de Japanse aandelenmarkt.

Passieve dominantie

Het Japanse aandelenlandschap wordt gedomineerd door passief beheerde activa, getuige hun beheerd vermogen van 611 miljard dollar tegenover 132 miljard dollar voor actief beheerde fondsen. Internationale beleggers kiezen vooral voor passieve fondsen die de MSCI Japan Index en de FTSE Japan Index volgen. Deze repliceren de large- en mid-capsegmenten van de Japanse aandelenmarkt.

Hierdoor lopen ze mogelijke beleggingskansen mis in de small- en mid-capsegmenten met hogere groeivooruitzichten. Dezelfde beleggers worden ook blootgesteld aan meer volatiliteit, omdat large-caps doorgaans het meest cyclische deel van de markt is. Grote  bedrijven zijn gevoeliger voor factoren, zoals valutabewegingen en internationale handelsspanningen. Bovendien is de MSCI Japan Index door zijn hogere liquiditeit gevoeliger voor het internationale beleggerssentiment.

De passieve fondsen, die een all-cap index volgen, hebben hun beperkingen. De meest kritieke factor zijn de kosten, aangezien passieve TOPIX-fondsen doorgaans hogere beheerkosten in rekening brengen door de extra inspanningen die nodig zijn om een groter beleggingsuniversum te repliceren. Dit kan ten koste gaan van het totale rendement.

Informatievoorsprong

Gezien de complexiteit van passief beleggen in Japanse aandelen is actief beleggen een goed alternatief voor beleggers om het potentieel van de Japanse aandelenmarkt aan te boren. Door de dominantie van passief beheerde activa kent de Japanse markt een inefficiënties, wat het tot een vruchtbare jachtgrond maakt voor actieve beheerders. Dat geldt vooral voor beheerders die ook in de Japanse small- en mid-capbedrijven beleggen.

Met name in dat laatste segment kunnen actieve beheerders een groot verschil maken. Deze bedrijven worden minder gevolgd door mainstream-indices, maar veel internationale vermogensbeheerders beschikken ook niet over de capaciteit om bedrijven met kleinere marktkapitalisaties te  doorgronden.”

Christophe Braun van Capital Group

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie