Nieuws

Must Read: De héle eurozone?

Twijfels over Griekenland en Portugal. Beleggers optimistisch, stockpickers zijn terug. Plus: olie, goud en Rabo-ledencertificaten.

Twijfels over Griekenland, zorgen over Portugal. Beleggers blijven optimistisch, olie, goud, aandelen en: zijn de ledencertificaten een blok aan het been voor Rabo?

IEX Fonds 40
De fondsenindex IEX Fonds 40 staat op een 52-weeks high van 164,29. Voor het jaar staat er inmiddels +8,11% op de borden. De all time high is 164,66 (15 februari 2011).

Oh Oh Porto
Met de sloot van 530 miljard euro 3-jaarsgeld van de ECB kan het bankwezen weer even ademen en komt de euro-obligatiemarkt tot rust. De héle euro-obligatiemarkt? Nee, er is één landje aan de Atlantische Oceaan dat zelfs voor bijna gratis geld geen staatsleningen meer weet te slijten. Het ziet er somber uit voor Portugal, zegt columnist James Saft van Reuters. (Via Lukas Daalder)

Griekse redding nog niet rond
Ook de Griekse redding verloopt nog niet helemaal zonder kinkjes in de kabel. Europa wil nog meer bewijzen uit Athene dat de hervormingen serieus worden aangepakt, meldt de FT. Ondertussen blijft ook onzeker of de huidige constructie kan voorkomen dat de credit default swaps op Griekenland worden getriggered. De meest gezaghebbende instantie op dat terrein heeft gezegd dat dat voorlopig niet het geval is, maar veel hangt af van hoe de private deelname aan de schuldsanering verder verloopt. 

En de beleggers blijven maar optimistisch
Om maar weer eens aan te tonen dat beleggers voor de muziek uit lopen: terwijl de kranten vol staan met crisis- en recessienieuws, zijn beleggers al ruim een half jaar optimistisch gestemd. Uit de IEX Bull/Bear Enquête voor de maand maart blijkt dat weer eens, met als opvallend detail dat de ondervraagde beleggers nu ook optimistisch over de economie zijn.

Hoe betaalt Rabo haar leden?
Bartjens buigt zich in het FD over de ledencertificaten van de Rabobank. Die waren een mooi vehikel waarmee Rabo haar kredietexpansie kon financieren, maar de rentelasten beginnen hun stempel te drukken op de P&L van de bank. 

Stockpickers are back
Uit de 501e editie van Best of the Web van Lukas Daalder: eindelijk kunnen de stockpickers weer uit hun holen komen, want de tijd waarin alle aandelen tegelijk stegen en daalden is weer even voorbij. De correlaties tussen de S&P 500 en de losse aandelen zijn flink gedaald.

 

Lukas Daalder

Wat doen centrale banken met hun goud?
Morningstar wijdt een vierluik aan de goudprijs. In deel 4 komt de rol van centrale banken ter sprake. De Morningstar-analisten achetn de kans niet groot dat centrale banken ineens weer als een dolle goud gaan kopen of verkopen: kortom ze zullen per saldo weinig impact op de goudprijs hebben. 

Life of an analyst
Hoe ziet het leven van een analist er uit? Elisabeth Fosslien, zelf analiste, schetst het op briljante wijze, in de taal der analisten: grafieken.


Relaxen is het nieuwe stressen
Interessant beleggingsthema volgens Edith Thouin, hoofd themaresearch van ABN Amro: Health & Wellness. In economisch moeilijke en stressvolle tijden gaan mensen op zoek naar manieren om te ontspannen en zich beter te voelen. Bedrijven als Nestlé, Procter & Gamble, maar ook DSM spelen hier op in. (DFT.nl)

Obama, doe er eens wat aan!
Amerika maakt zich vooral zorgen over de oplopende olieprijzen. Stephen Colbert heeft er zo zijn eigen nep-neo-conservatieve kijk op. "Gas prices are so high, our cars have lost the will to live."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    IEXFonds 40