Nieuws

Nieuwe trend: Van Big Tech naar Med Tech

Als de jaren 2010 het tijdperk waren van Big Tech, dan kunnen de jaren 2020 volgens Capital Group wel eens het tijdperk worden van Med Tech.

Dat schrijven analisten Laura Nelson Carney en Richmond Wolf in de publicatie The 2020s will be the decade of health care. Zo voltrok de ontwikkeling van efectieve COVID-19-vaccins veel sneller dan bij enig ander vergelijkbaar geneesmiddel in het verleden. Het gaat ook in de wereld van de geneeskunst allemaal veel sneller.

Het duurde bijvoorbeeld 42 jaar totdat het vaccin voor waterpokken en voor ebola werden ontwikkeld. “De COVID-19-vaccins zijn een van de grootste wetenschappelijke prestaties in de geschiedenis”, verklaart Laura Nelson Carney. “Ook de wereldwijde productiecapaciteit is veel groter dan we een jaar geleden voor mogelijk hielden: dertien miljard doses vaccin zullen dit jaar worden gemaakt. Het is een modern medisch mirakel.”

Precies en individueel

Volgens Richmond Wolf hebben deze eerste mRNA-vaccins en de vooruitgang in de genetische analyse in het algemeen de geneeskunde een nieuw tijdperk ingeloodst. “We kunnen nu een genetische aanleg voor kanker opsporen door genetische mutaties te vergelijken met de kaart van het menselijk genoom. Vervolgens kunnen we ook de precieze behandelingen bepalen voor specifieke mutaties.

Volgens Capital Group hebben deze therapieën op basis van genetische tests het potentieel om miljarden dollars aan inkomsten te genereren voor de bedrijven die ze ontwikkelen. Voor sommige vormen van kanker en andere veel voorkomende kwalen is de potentiële markt enorm.

Daar komt ook China

Laura Nelson Carney en Richmond Wolf stippen ook de rol van China aan in de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het Chinese biotechbedrijf BeiGene kreeg onlangs de eerste goedkeuring van de FDA voor een geneesmiddel tegen bloedkanker, Brukinsa genaamd. Een ander bedrijf, HUTCHMED, zal waarschijnlijk dit jaar nog goedkeuring krijgen voor zijn behandeling van neuro-endocriene tumoren. “Als consumentenmarkt, maar ook als bron van wetenschappelijke innovatie, wordt het belang van China in de toekomst alleen maar groter.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus