Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Japanse aandelen weer in de gratie

De consensus over Japanse aandelen is spectaculair gedraaid. Slechts 1 op de 9 beleggingshuizen is momenteel nog negatief. Wat zijn redenen om voor Japanse aandelen te gaan? Eelco Ubbels van Alpha Research zocht dat uit.

Japanse aandelen staan de laatste 30 jaar niet hoog op het lijstje van beleggers. Na de val van de Nikkei 225-index vanaf het hoogtepunt van 39.000 punten eind jaren tachtig was het lange tijd gedaan met de populariteit. De vastgeroeste Japanse bestuurscultuur in combinatie met de Japanse economische, politieke en demografische problemen was geen partij meer tegenover andere sterk opkomende landen in Azië , zoals China en Zuid-Korea.

De Japanse beursval was diep: van bijna 50% van de wereldindex naar 8% nu. Maar toch: medio februari zagen we de Nikkei voor het eerste sinds 30 jaar weer boven de 30.000 uitkomen. Is er weer een zonnige toekomst voor Japanse aandelen?

Stijgende adviezen

Eind april waren de prestaties dit jaar ten opzichte van de wereldindex nog mager, namelijk 1,6% tegenover bijna 11%. Maar de consensus van 60 asset managers is wel geleidelijk aan positiever geworden. In de zomermaanden van 2020 was de heersende aanbeveling om te onderwegen, maar inmiddels heeft 52% van de assetmanagers Japanse aandelen op een koop staan en is slechts 11,5% negatief.

De top 15 van de asset managers is iets voorzichtiger. De groep die een overweging aanbeveelt is precies even groot als degenen die neutraal is (46,7%).

Bijzondere kenmerken

De Japanse aandelenmarkt heeft enkele typische kenmerken die de prestaties en verwachtingen bepalen. De Japanse beurs heeft relatief veel cyclische waardeaandelen, zoals autofabrikanten en toeleveringsketen, banken en vastgoed, meer dan de VS, waar de techaandelen domineren.

Aan de andere kant: Japanse aandelen zijn goedkoop. Volgens de gegevens van MSCI is de gemiddelde koers-winstverhouding op basis van de voorspelde winst voor de komende twaalf maanden 16,7 voor Japanse aandelen, tegen 23,1 voor de Amerikaanse MSCI.

Aan de hand van een analyse van de rapporten van de top-15 van de asset managers gaat het in de kern om een viertal zaken: de visie op de cyclische aard van de Japanse aandelenmarkt, de mate waarin Japan van een cyclisch herstel kan profiteren, de waarde van de Yen en de politieke omstandigheden. Voor de kortere termijn is ook de stand van zaken rond Covid-19 van belang. Hoe de weging van deze factoren uitvalt , bepaalt de uitkomst van de analyse.

Verschillende visies

Van de top-15 is SEB de enige asset manager die Japan onderweegt. De Scandinavische bank geeft aan dat de winstgroei per aandeel erg laag ligt, dat de hervormingen niet spectaculair zijn, dat economische groei laag is, en dat de staatsschuld waarschijnlijk zal exploderen.

De zeven neutrale partijen (Aegon AM, AXA IM, BMO, Franklin Templeton, ING Investment Office NN Investment Partners en Schroders) onderkennen dit ook, maar voegen eraan toe dat Japan cyclisch is van aard, dat de impact van COVID-19 beperkt is en dat de overheid zijn beleid blijft voortzetten.

ING Investment Office onderbouwt zijn neutrale weging als volgt: “Japan blinkt niet uit in het herstel van de economie en groei van de bedrijfswinsten, maar Japanse aandelen zijn dan ook relatief laag gewaardeerd”.

De positieve partijen (Aberdeen Standard Investment, Columbia Threadneedle, J.P. Morgan, L&G IM, LGT Capital Managent, Northern Trust en UBS) wijzen er juist op dat de cyclische aard aantrekkelijk is en dat de winstgroei boven het wereldwijde gemiddelde ligt. “Aantrekkelijke waarde en een cyclische neiging, een niet te sterke yen en bovengemiddelde globale groei wijst op mogelijkheden”, aldus J.P. Morgan.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie