Nieuws

Invesco: Gebruik correcties om tech bij te kopen

Dat technologieaandelen dit jaar minder goed presteren, biedt extra kansen voor beleggers, want het is een kwestie van tijd totdat tech weer de lead neemt, oordeelt Kristina Hooper van Invesco.

Technologieaandelen blijven dit jaar qua koersontwikkeling behoorlijk achter bij de rest van de beurs. In de VS is het zelfs een van de slechtst renderende sectoren, ver achter cyclische sectoren, zoals de industrie, energie en financials.

Het is op zich een logisch gevolg van de succesvolle vaccinatieprogramma’s tegen Covid-19 en het daarbij horende economisch herstel. Technologieaandelen waren bovendien erg duur geworden in 2020 in vergelijk tot waardeaandelen. Er was dus reden voor een pauze.

Maar heel lang zal die niet duren, denkt Kristina Hooper van vermogensbeheerder Invesco. Zij adviseert beleggers koerscorrecties te gebruiken om bij te kopen. Daar voert zij vier redenen voor aan.

Kristina Hooper van Invesco

1. Meer omzet en winst

Allereerst overtuigen techbedrijven met een uitstekende ontwikkeling van omzet en winst. In het eerste kwartaal wist in de VS 94% van de technologiebedrijven de verwachtingen van analisten te overtreffen. Alleen dienstverleners uit de communicatiesector deden het beter. Op jaarbasis schoot de omzet ook omhoog met 21,5%, wat de historisch hoge waardering lijkt te rechtvaardigen.

Ondertussen blijven de vooruitzichten voor de lange termijn goed. Wat daarbij voor de Amerikaanse techsector nog als extra voordeel geldt, is dat ze een groot deel van de omzet (57%) buiten de VS realiseren. Dat maakt ze minder afhankelijk van de eigen thuismarkt.

2. Thuiswerken is een blijvertje

Nu corona langzaam overwonnen is, zullen mensen weer meer op kantoor gaan werken en buitenshuis zijn. Dat heeft een negatief effect op online-shopping. Hooper verwacht echter, net als veel andere analisten, dat de oude patronen van vóór corona nooit helemaal zullen terugkeren.

Consumenten hebben immers gemerkt hoe aantrekkelijk het is om bepaalde boodschappen vanachter de computer te doen. Werkgevers en werknemers zijn gewend geraakt aan thuiswerken en videobellen.

Dat is per saldo goed nieuwe voor internetbedrijven die steeds beter worden in het snel leveren van goederen en diensten. Het is gunstig voor de producenten van pc's en bijbehorende software. Ook fintech-bedrijven zullen profiteren van een aanhoudende groei van onlinebetalingen.

3. Meer techinvesteringen

Veel bedrijven hebben tijdens de coronacrisis grote kasreserves opgebouwd. Dat komt onder meer doordat in 2020 minder geld is uitgegeven aan technologie. Hooper gaat ervan uit dat dit in 2021 (en daarna) zal veranderen.

De verwachting is dat de wereldwijde uitgaven aan informatietechnologie in 2021 zullen toenemen met 8,4%. Als extra stimulans geldt de noodzaak voor meer automatisering en robotisering van industriële processen en de druk op bedrijven om zich te weren tegen cybercriminaliteit.

4. Spaaroverschot naar gadgets

Ten slotte zijn er de consumenten die tijdens de coronacrisis veel hebben gespaard. Het klinkt aannemelijk dat dit spaaroverschot deels zal worden gebruikt om allerlei technologische gadgets te kopen; van mobiele telefoons en tablet, tot smartwatches, televisies en hometrainers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie