Nieuws

Mooie kansen voor Europese junk

Schroders maakt zich hard voor Europese high yield bedrijfsobligaties. De Britse vermogensbeheerder geeft vijf redenen waarom dit minst kredietwaardige segment van de obligatiemarkt dit jaar goed zal presteren. Inflatie? No worries.

2020 was een avontuurlijk jaar voor beleggers in Europese high yield bedrijfsobligaties. Eerst was er een keiharde duw naar beneden toen het coronavirus uitbrak en daarna een sterk herstel.

Inmiddels zijn de koersen terug bij af en is het renteverschil met staatsobligaties sterk teruggelopen. Maar er is onderwijl wel een nieuw gevaar opgedoken dat loert voor de rest van 2021: een oplopende inflatie en hogere rentestanden over een breed front. Daar krijgen ook bedrijfsobligaties mee te maken.

Wat betreft Europese high yield maakt de Britse vermogensbeheerder Schroders zich weinig inflatiezorgen, zo blijkt uit de publicatie Five reasons to consider European high yield credit now. Wat zijn die redenen dan wel?

1. Zeldzame bron van rente-inkomen

Het effectief rendement op Europese bedrijfsobligaties met een lage credit rating ligt momenteel rond de 2,5%. Dat is historisch gezien niet bijzonder veel, maar het is wel veel meer dan wat bijvoorbeeld staatsobligaties geven. Volgens Schroders geldt voor ongeveer 20% van alle obligaties wereldwijd dat ze minder dan 0% rente opleveren. Het overall gemiddelde ligt rond de 1%. Dan is high yield zo gek nog niet.

Beleggers kunnen volgens Schroders wel het best kiezen voor high yield met een relatief korte looptijd. Immers, hoe korter de looptijd, hoe minder schade bij oplopende rentes. 

2. Snel economisch herstel

Zo slecht als 2020 was voor de economie, zo goed lijkt 2021 te worden. Schroders verwacht voor de Verenigde Staten een economische groei van 6,5%, voor de eurozone 5% en emerging markets 7,5%.

Voor bedrijfsobligaties is dat gunstig, want meer economische groei leidt automatisch tot meer omzet en winst en betere vermogensposities. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot betere kredietwaarderingen en minder wanbetalingen (defaults), wat altijd gunstig is voor de koers.

3. Minder hoog gewaardeerd

High yield bedrijfsobligaties zijn relatief gunstig geprijsd in vergelijking tot investment grade-obligaties. Volgens Schroders moet de spread - het verschil tussen high yield en investment grade - met 0,71%-punt oplopen voordat er met high yield verlies wordt geleden. Dat is historisch gezien veel.

4. Minder research in niche-markten

Er zijn grote verschillen in de high yield markt. Niet alle bedrijven zijn even hard geraakt door Covid-19, en niet alle bedrijven profiteren evenveel van het economisch herstel. Het loont volgens Schroders daarom om te shoppen.

Een extra voordeel voor de koopjesjager is dat de high yield markt minder strak gevolgd wordt door analisten. Het is vergelijkbaar met smallcaps op de aandelenmarkt. "Minder research leidt al snel tot verkeerde prijzen en die zijn goud waard voor beleggers met een goede neus."

5. Met dank aan de ECB

Tenslotte is er de Europese Centrale Bank die bedrijven wil ondersteunen met gunstige leningen. Dat draagt namelijk bij aan een structureel herstel van de economie en dat heeft de ECB zich ten doel gesteld. 

De ECB doet dat op verschillende manieren, zoals het opkopen van investment grade obligaties en het instellen van een negatieve herfinancieringsrente. Dat sijpelt uiteraard ook door naar de high yield markt, want veel beleggers zullen daar hun toevlucht zoeken voor dat beetje extra rendement.

Bedrijven zien onderwijl hun rentelasten zakken, waardoor de kans op wanbetalingen krimpt. Ook dat heeft een positief effect op de koersen.

Disclaimer

Een risico wil Schroders ook wel noemen en dat is dat stijgende rentes problemen kunnen veroorzaken als met schulden beladen bedrijven het moment bereiken van herfinanciering. Maar dat speelt wel pas een rol op de lange termijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie