Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Commodities blijven gevraagd

Geen beleggingscategorie presteerde in het eerste kwartaal beter dan grondstoffen. Hoe verder? Eelco Ubbels van Alpha Research pakte de beleggingsrapporten erbij.

Voor beleggers in commodities is 2021 tot nu toe een uitstekend jaar. In de eerste vier maanden was het gemiddeld rendement van grondstoffen 24,5%, waar aandelen het met bijna 11% moesten doen. Dat was in het verleden wel anders. Het laatste decennium stond voor grondstoffen in het teken van vooral prijsdalingen als gevolg van lage economische groei, overproductie en een vrijwel verdwenen inflatie.

Dat laatste is belangrijk, want naast de diversificatievoordelen worden commodities traditioneel gezien als een hedge tegen inflatie. Juist inflatie hangt dit jaar weer boven de markt.

Voor veel assetmanagers was al in het laatste kwartaal van 2020 het moment aangebroken om in commodities te gaan. Afgelopen december stonden grondstoffen in de consensus-ranking van 62 assetmanagers zelfs bovenaan met een positieve aanbeveling. Momenteel zijn aandelen weer favoriet, maar nog steeds gevolgd door commodities.

De grondstoffenconsensus is nu gematigd positief: de neutrale posities en de aanbevelingen om te overwegen houden elkaar percentueel met 48,4% precies in evenwicht. Van de top 15 van assetmanagers is een meerderheid van 57% neutraal.

 

Flinke prijsverhogingen

Wie het over commodities heeft, denkt doorgaans aan ruwe olie, een van de belangrijkste grondstoffen ter wereld. De olieprijs noteert nu boven de 60 dollar, een koersniveau die niet meer gezien is sinds begin vorig jaar. De prijs kelderde vorig jaar na het losbarsten van de coronacrisis, gevold door een sterk herstel.

Maar de assetclass bestaat niet alleen uit olie. Industriële metalen, goud, zilver, koffie en cacao doen ook mee, allemaal voorbeelden van commodities waar consumenten en bedrijfsleven direct of indirect mee te maken hebben.

Dit jaar zijn het vooral ruwe metalen die records boekten. In maart bereikten platina en koper hun respectievelijk zes- en negenjarige hoogtepunten. Aan de vraagzijde hebben de verwachtingen van een herstel, gedreven door wereldwijde fiscale stimuleringsmaatregelen en de succesvolle introductie van vaccins in ontwikkelde wereldeconomieën, de prijzen in de eerste drie maanden van het jaar opgedreven.

Platina en koper kregen extra steun vanwege de betekenis die ze hebben bij het faciliteren van schone energie. Platina speelt een belangrijke rol bij de omzetting van groene waterstof en voor de bouw van katalysatoren in auto's. Elektrische infrastructuur kan niet worden gebouwd zonder koperdraden en kabels.

"Elektrische infrastructuur kan niet worden gebouwd zonder koperdraden en kabels"

Verschillende adviezen

Van de Top 15 is Legal & General de enige partij die commodities nu onderweegt. Het argument van de Britse vernogensbeheerder is dat een groot deel van het economische herstel al lang en breed is ingeprijsd.

De acht assetmanagers die een neutrale weging aanhouden, zijn Aberdeen Standard Investments, Aviva Investors, Axa IM, BMO, Columbia Threadneedle, Franklin Templeton, JP Morgan en NN Investment Partners. De argumentatie is schaars. Zo verwacht NN IP tegenwind voor ongeveer de helft van de index.

Kopen!

Positieve aanbevelingen komen van BNP Paribas AM, Neuberger Berman, Northern Trust, UBS en Wellington. BNP Paribas en Neuberger Berman noemen specifiek goud als een goede hedge tegen inflatie. “Goud moet gezien worden als een munteenheid die centrale banken niet in waarde kunnen verminderen en die een goeie hedge is tegen het risico van inflatie”, aldus BNP Paribas.

UBS en Northern Trust zijn vooral enthousiast over commodities tegen de achtergrond van sterke economisch groei, lage rentes en aantrekkelijke waarderingen ten opzichte van obligaties. Wellington sluit zich daarbij aan, maar kijkt ook specifiek naar de futuresmarkt.  “Investeerders kunnen voordeel hebben van een positieve roll yield." Ofwel, dat het doorrollen van een gekochte future winst oplevert in een situatie waarin kortlopende contracten duurder zijn dan die van verder weg liggende maanden.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie