Nieuws

BlackRock pakt door

BlackRock deed afgelopen maand in Europa hele goede zaken. Het verkocht in zijn eentje evenveel fondsen (actief en vooral passief) als de nummers 2, 3, 4 en 5 samen.

April was opnieuw een positieve maand voor de Europese fondsensector, aangezien zowel actieve beleggingsfondsen (+69,9 miljard euro) als passieve ETF's (+16,6 miljard euro) goed werden gekocht. Europese fondsbeleggers bleven risk-on, want aandelenfondsen (35,6 miljard euro) waren ook afgelopen maand het meest populair. De verkoop van obligatiefondsen (+22,5 miljard euro) en mixfondsen (+15,7 miljard euro) volgde op gepaste afstand. Omdat geldmarktfondsen vooral worden gebruikt op cash te parkeren, hou ik deze fondsencategorie buiten beschouwing.

Europese fondsenverkoop van april 2021

De meest gekochte subcategorieën waren aandelen wereldwijd (+17,2 miljard euro), neutrale mixfondsen (+3,5 miljard euro), en mixfondsen flexibel (+3,4 miljard euro). Ook absolute return obligatiefondsen (+3,0 miljard euro) waren in een omgeving van stijgende rentes (uiteraard) gewild.

Wat werd er dan verkocht? Tja, Aandelen uit de eurozone (-1,8 miljard euro) moesten het voor de zoveeste maand op rij ontgelden. Wanneer komt de beloofde ommekeer?

Europese aandelen wederom uit de gratie

 

BlackRock (+20,2 miljard euro) was in april het best verkopende fondsenhuis, vóór Amundi (+6,2 miljard euro) en BNP Paribas Asset Management (+5,2 miljard euro). De kloof tussen BlackRock  en de rest is tamelijk enorm. Reden hiervan is onder meer dat BlackRock via dochter iShares bijna de helft van de Europese ETF-markt in handen heeft.


 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie