Nieuws

Een ongelijke grondstoffensupercyclus

De meeste grondstoffen hebben het dit jaar onwaarschijnlijk goed gedaan. Er wordt al gesproken over het begin van een nieuwe supercyclus. Fidelity International gelooft daar niets van.

Een populair debat onder beleggers dit jaar is de vraag of grondstoffen een nieuwe supercyclus ingaan of te maken krijgen met een lange periode van abnormaal hoge vraag. Fidelity International verwacht dat de recente outperformance van bijna alle grondstoffen, van ruwe olie tot koper en maïs, op het punt staat te eindigen, waarna de prijzen van de verschillende grondstoffen weer verschillend zullen bewegen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Energie

De olieprijsrally is indrukwekkend geweest, maar het risico is volgens Fidelity eerder dat de olieprijs verder stijgt dan dat het een nieuwe daling inzet. "Want ondanks enkele verlagingen van de vraagprognoses, zoals onlangs nog door de OPEC naar buiten gebracht, zal een opleving van de vraag later in het jaar waarschijnlijk worden opgevangen door een lager dan verwacht aanbod.

"De OPEC heeft afgesproken de olieproductie slechts geleidelijk te verhogen en wij verwachten dat de meeste leden zich gedisciplineerd aan de afgesproken productieniveaus zullen houden. Ondertussen zullen de Amerikaanse schaliebedrijven hun productie waarschijnlijk ook langzaam opvoeren. Zij blijven gefocust op het handhaven van de balansdiscipline en zijn voorzichtig met nieuwe investeringen in olievelden."

Metalen

Voor metalen zijn de vooruitzichten volgens Fidelity minder rooskleurig, omdat een groot deel van de vraag afhankelijk is van de Chinese economie. "De groei van de Chinese economie kan de komende 12 maanden vertragen als gevolg van de geleidelijke verkrapping van het monetaire beleid door de centrale bank van China."

Wat wel gunstig uitpakt, is de decarbonisatietrend. "Vooral voor metalen zoals lithium, nikkel en koper die in de productieketens van elektrische voertuigen en hernieuwbare energie worden gebruikt, zal er meer dan voldoende vraag zijn. Het valt echter nog af te wachten of de deze ondersteuning volstaat om de metaalprijzen op hun huidige niveau te houden."

Landbouwproducten

Wat landbouwgrondstoffen betreft, hebben maïs en sojabonen volgens Fidelity de toon gezet, vooral door vraag vanuit China. Die vraag zal echter weer afvlakken. Zo is de vraag naar maïs vooral gestegen, doordat de Chinese varkensstapel weer op orde moest worden gebracht. Die was ten gevolge van de Afrikaanse varkenspest in 2018 en 2019 gehalveerd.

"De vraag naar sommige landbouwproducten zal toenemen door de uitbouw van hernieuwbare diesel in de VS - maar het is onduidelijk of dit de prijzen op hun huidige niveau zal ondersteunen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen