Nieuws

New Economy, made in China

In duurzame energie, robotisering, digitalisering en allerlei medische doorbraken spreekt het snel groeiende China een danig woordje mee, of loopt het al duidelijk voorop. Voor het Franse beleggingshuis Carmignac reden een speciaal fonds te lanceren.

De wat oudere beleggers onder ons zullen waarschijnlijk ineenkrimpen als ze het woord New Economy horen. Het doet herinneren aan het opblazen en uit elkaar knallen van de internetluchtbel begin deze eeuw, een pijnlijke ervaring voor een hele generatie beleggers. Alles werd niet anders. Nog niet.

Twintig jaar na het klappen van de internetluchtbel heeft fondsbeheerder Carmignac een New Economy-fonds gelanceerd, dat zich speciaal richt op China: het China New Economy Equity Fund. Het fonds heeft overeenkomsten met de hippe ict-fondsen uit de jaren 90, maar er zijn ook verschillen.

De belangrijkste overeenkomst is dat fondsmanager Haiyan Li-Labbé op zoek is naar innovatieve bedrijven met een disruptief karakter. Het belangrijkste verschil is dat het fonds van Li-Labbé veel breder gespreid is dan de internetfondsen van weleer.

Haiyan Li-Labbé van Carmignac

Healthcare

Het gaat naast pure technologiebedrijven, zoals Tencent en Chindata, om geneesmiddelenproducenten en andere bedrijven uit de gezondheidssector en producenten van consumptiegoederen.

De algemene doelstelling van het fonds is om te profiteren van de stijgende koopkracht en levenstandaard van Chinese huishoudens. Als belegger kom je dan als eerste bij consumptiegoederen uit, maar aangezien de Chinese bevolking steeds ouder wordt, neemt ook de behoefte aan medische verzorging toe. 

Extra voordeel: De Chinese overheid zal de healthcare-sector nooit zal overlaten aan buitenlandse firma’s. Ruim baan dus voor binnenlandse partijen. Een goed voorbeeld is corona. Twee van de topholdings in het fonds zijn makers van coronavaccins: Chongqing Zhifei en CanSino. Li-Labbé verwacht dat deze farmabedrijven de komende twee jaar uitstekende zaken zullen doen. In China is de vaccinatiegraad namelijk nog heel laag.

Geen E-auto’s

Een andere megatrend in China is het verduurzamen van de energievoorziening en elektrificatie van het wagenpark. Toch heeft Li-Labbé zich teruggetrokken uit de E-automarkt.

Het is wel een sector die ze op de voet volgt. In China barst het van de bedrijven die elektrische auto’s ontwikkelen of onderdelen daarvoor. Het gaat daarbij om kwalitatief hoogwaardige bedrijven die marktleider Tesla op de hielen zitten. De sector is in de ogen van Li-Labbé echter te duur en te riskant vanwege de chiptekorten.

Daar komt nog bij dat er zo veel spelers zijn, waardoor het kiezen van de winnaars een hachelijke zaak is. Li-Labbé kiest daarom voor een afwachtende houding. "De pure E-autoproducenten hebben nu nog de neus voor, maar er zijn nieuwe spelers die zorgen voor extra concurrentie. Het is nu zaak goed te kijken wie de winnaars worden."

De drie belangrijkste sectoren in de portefeuille van het China New Economy Equity fonds zijn gezondheidzorg (25%), technologie (25%) en consumptie (15%).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie