Nieuws

Europese ETF-belegger ontvlucht Azië

April was een goede maand voor de Europese aanbieders van ETF's. Vooral voor die ene partij, die 60% van de totale ETF-verkoop voor z'n rekening nam. Wat kochten Europese ETF-beleggers? Wat ging er de deur uit?

April 2021 was alweer de dertiende maand op rij dat er in Europa meer ETF's werden gekocht dan verkocht. Omdat de financiële markten er vorige maand goed bij lagen, steeg het Europese ETF-vermogen met 2,6% van 1.095 miljard euro eind 31 maart 2021 naar 1.124 miljard euro eind april. Van de totale stijging van 28,8 miljard euro was 16,3 miljard euro het gevolg van extra ETF-aankopen.

Die omzet van 16,3 euro van de Europese ETF-sector lag een stuk boven het voortschrijdende gemiddelde over de laatste 12 maanden van 13,3 miljard euro.

Wat kochten ETF-beleggers? Vooral aandelen 10,0 miljard euro, gevolgd door obligaties (+5,2 miljard euro) en grondstoffen (+0,7 miljard euro).

De ETF-verkoop in april 2021

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Geheel in lijn met de algemene trend waren aandelen wereldwijd (+3,4 miljard euro) en Amerikaanse aandelen (+2,7 miljard euro) het meest gekocht. Ook Amerikaanse high yieldobligaties waren populair (+0,7 miljard euro).

Uitstroom was er ook. Aandelen uit de opkomende markten en Azië werden afgelopen maand vooral verkocht. Net als Europese aandelen overigens, maar dat begint een oud en saai verhaal te worden.

ETF-beleggers ontvluchtten opkomende markten en Azië

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoewel de Europese ETF-markt uit maar liefst 46 partijen bestaat, maken slechtst enkele er de dienst uit. Zo beheren de tien grootste ETF-uitgevers 93,2% van het totale Europese ETF-vermogen. iShares, de dochter van BlackRock, heeft zelfs meer dan 45% van de markt in handen, en dat wordt eerder meer dan minder.

Het betekent wel dat de overgebleven 36 ETF-partijen het moeten doen met een totaal marktaandeel van 6,6%. Dat schiet niet op. Het verklaart waarom er in de ETF-markt de nodige consolidatie plaatsvindt. Men moet wel. Schaalgrootte doet ertoe in een markt waarin de marges van met name de recht-toe-recht-aan-ETF's steeds kleiner worden.

iShares deed in april verreweg de beste zaken (+9,7 miljard euro), vóór Vanguard (+1,5 miljard euro) en Xtrackers (+1,1 miljard euro). Elf van de 46 ETF-verkopers kijken minder vrolijk terug op afgelopen maand. Zij kregen te maken met uitstroom.

IShares danst in zijn eentje
De Europese Top 10 ETF-verkopers van april 2021

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen