Nieuws

Pictet neemt winst op aandelen

Pictet verlaagt het aandelenadvies. De groeicyclus is bijna over zijn hoogtepunt heen. Minder stimulantia van centrale banken zullen de beurzen omlaag duwen. Onderwijl zijn aandelen priced for perfection. Tegenvallers worden niet getolereerd.

Buy the rumor, sell the fact. Dat is ongeveer hoe de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet AM denkt over de wereldwijde aandelenmarkt. De beurzen zijn de afgelopen maanden ver vooruitgelopen op een sterk economisch herstel. Dat was terecht, maar nu wordt het volgens Pictet AM tijd om winst te nemen, want aandelen zijn historisch gezien extreem duur en al het goede nieuws is in de prijzen verwerkt.

Pictet heeft het advies voor aandelen daarom verlaagd van overwogen naar neutraal. Het advies voor cash-holdings is juist verhoogd van onderwogen naar neutraal.

Een sector waar de aandelenkoersen volgens Pictet echt overdreven hoog beginnen te worden, is die van toeleveranciers van industriële materialen. Pictet is daarentegen positiever geworden over vastgoed dat nog altijd aantrekkelijk geprijsd is en bescherming biedt tegen inflatie. Ook Japan en de financiële waarden bieden nog kansen. 

Cyclische aandelen goedkoop?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Amerikaanse economie bloeit

Het belangrijkste punt dat Pictet wil maken in zijn beleggingsbarometer voor mei is dat de wereldwijde economische groei zijn hoogtepunt bijna heeft bereikt. In sommige regio’s is dat nu al zichtbaar. Vooral China springt eruit. Het land dat als eerste uit de crisis kwam, lijkt nu weer terug te zakken naar (het nog altijd zeer hoge) lange termijn groeigemiddelde.

In de eurozone is het herstel ondertussen nog zwak en afhankelijk van een succesvolle beheersing van de pandemie, de vaccinatiecampagne en het aanhouden van een soepel monetair en begrotingsbeleid. In de VS blijft de economische activiteit de verwachtingen daarentegen overtreffen.

Extra belastingen

Toch is Pictet voorzichtig over de Amerikaanse beurs. Ten eerste blijkt uit een enquête van de New York Fed dat Amerikaanse gezinnen slechts 25 procent uitgeven van de hun gegeven overheidssteun. 34 procent van de mensen zegt de steun te willen gebruiken om schulden af te lossen en de rest om te sparen. Dat is voor de groei op de lange termijn geen gunstig teken.

Een andere factor die op het beurssentiment kan wegen, is het belastingplan van Joe Biden. Als het inderdaad uitdraait op een flink hogere vermogenswinstbelasting voor rijke Amerikanen, dan kan dat de beurzen tijdelijk omlaagdrukken.

Het is nou eenmaal zo dat rijke Amerikanen verreweg de meeste aandelen hebben. Met het oog op de belastingplannen zouden zij kunnen besluiten nu snel winst te nemen op hun grootste cashcows van het afgelopen jaar. Dat zijn met name de technologieaandelen. Waardeaandelen zouden daar dan juist weer baat bij kunnen hebben.

Verkrappende Fed

Tenslotte denkt Pictet dat beleggers onderschatten hoe snel de Fed met verkrappende monetaire maatregelen kan komen. Dat is inderdaad het twistpunt onder analisten. Blijft alles bij het oude, omdat de Fed heeft beloofd de economie tijd te geven voor een echt groot herstel? Of kan de Fed niet anders  dan dit jaar al handelen?

Pictet schrijft: “Wij denken dat de Amerikaanse Fed sneller dan verwacht de kwantitatieve versoepeling zal afbouwen. De bank zou de beleidsverschuiving al kunnen meedelen bij de vergadering van juni.”

Pictet is ervan overtuigd dat het ruime monetaire beleid een belangrijke factor is achter de hoge waarderingen op de beurs. Als dat beleid verandert, dan zullen de koers-winstverhoudingen opnieuw onder de loep genomen worden. “Wereldwijd zullen de winstveelvouden van aandelen de komende maanden verder onder druk komen te staan, naarmate de monetaire stimulansen afnemen.”

Priced for perfection

Dat wil nog niet per se zeggen dat aandelen moeten dalen, maar het opwaartse koerspotentieel wordt wel helemaal afhankelijk van de groei van de bedrijfswinsten. Vallen die bij een bedrijf tegen, dan kan dat aandeel rekenen op een flinke afstraffing.

De aandelenmarkten gaan volgens Pictet dus een mindere fase tegemoet. Cash is een alternatief, maar ook obligaties kunnen als anker in de portefeuille dienen. De beste kansen bieden volgens de vermogensbeheerder Amerikaanse en Chinese staatsobligaties. Amerikaanse bedrijfsobligaties vindt Pictet net als aandelen erg duur en riskant.

Pictet's boodschappenlijstje

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen