Nieuws

Ruim baan voor cyclische aandelen

Nuveen-analist Brian Nick raadt beleggers aan aandelen te kopen in bedrijven die profiteren van een hoge groei in de VS. Over een snel verkrappende Fed hoeft niemand zich zorgen te maken. "De eerste renteverhoging komt pas in 2023."

De economische groei in de VS krijgt steeds meer vaart. In het vierde kwartaal van 2020 nam het bbp op jaarbasis al met 4,3% toe. In het eerste kwartaal is dat verder opgelopen naar 6,4%, het hoogste percentage in een eerste kwartaal sinds 1985.

Het gaat dus de goede kant uit met de Amerkaanse economie en de meeste analisten zijn het er ook over eens dat het herstel een blijvertje is. De vraag is alleen hoe lang het groeitempo op dit enorm hoge niveau blijft liggen en wat de gevolgen zijn voor de inflatie. De Federal Reserve heeft weliswaar aangekondigd tijdelijk een hogere inflatie dan 2% te accepteren, maar wat dat precies betekent, heeft president Jerome Powell niet gezegd.

Economisch herstel gaat voor

Alle reden voor stevige speculaties onder analisten over het Fed-beleid de komende maanden en jaren, ook omdat dit van essentieel belang kan zijn voor de richting op de beurs. Chief investment strategist Brian Nick van vermogensbeheerder Nuveen is er daar een van. In zijn rapport Fed to keep policy easy despite arrival of economic boom schaart hij zich in het kamp van de mensen die ervan uitgaan dat Powell de daad bij het woord voegt en pas heel laat zal ingrijpen met een renteverhoging of andere verkrappende monetaire maatregelen zoals het beëindigen van QE. Daarvoor moet de economie de coronapandemie eerst helemaal te boven zijn.

Nick put daarbij moed uit de laatste vergadering van het beleidscomité van de Fed (de FOMC) in april, waar Powell benadrukte dat de Fed pas stopt met het opkoken van obligaties en andere waardepapieren als de structurele werkloosheid dicht bij 0 ligt en de inflatie boven de 2% uitkomt. De drempel voor renteverhogingen heeft Powell nog hoger gelegd. 

Nick ziet daarin een groot verschil met het verleden, waarin de Fed meestal proactief handelde. De Fed reageerde op inflatieverwachtingen, terwijl Powell nu kijkt naar de actuele inflatie.

De vraag voor beleggers is dus heel simpel: Wanneer gaat de inflatie oplopen, als dat niet al gaande is?

Consumentenprijzen

Die toevoeging is belangrijk want er is al veel inflatie zichtbaar in enkele sectoren. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen, energie en bepaalde halffabricaten zoals computerchips. Maar oplopende inflatie is niet overal het geval. "Integendeel, de consumentenprijzen (CPI) als collectief blok zijn nog altijd relatief stabiel."

Dat kan veranderen als in de zomer de horeca weer opengaat en er meer gereisd wordt. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat een biertje op het terras of een hotelkamer flink duurder worden. Maar volgens Nick ligt de Fed ook daar niet wakker van. Dat gebeurt pas als de contouren zichtbaar worden van een echte loonprijsspiraal. Dan wordt het tijd in te grijpen. 

Cyclische aandelen dus

Wat betekent dit alles voor de financiële markten? Nick vindt het begrijpelijk dat beleggers zich zorgen maken over een hoger inflatiepeil, maar waar ze zich absoluut geen zorgen over hoeven te maken, is dat de Fed het economisch herstel in de kiem smoort.

Hij adviseert daarom te beleggen in sectoren die het goed doen in een omgeving met hoge groei én een oplopende inflatie. Dat geldt onder meer voor smallcaps en vastgoed. Verder behoren cyclische aandelen zoals banken tot zijn favorieten.

Eerste renteverhoging 2023

Voor wat betreft de economische vooruitzichten verwacht Nick een groeipiek in het tweede kwartaal, maar de rest van het jaar zal ook goed zijn. Voor de Fed zal dit begin volgend jaar aanleiding zijn om het QE-programma langzaam af te bouwen, maar een renteverhoging komt volgens Nick niet vóór medio 2023.

Dat betekent dat beleggers dus nog zeker twee jaar kunnen profiteren van een stimulerend en ruim monetair beleid. Dat wil niet zeggen dat de kapitaalmarktrente stabiel zal blijven. De Fed zal ervoor zorgen dat de korte rente laag blijft, maar de lange rente zal volgens Nick langzaam maar zeker oplopen met als gevolg een steilere yield-curve.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie