Nieuws

Pictet AM gaat voor Chinese schuld

Internationale beleggers hebben relatief weinig Chinese obligaties in portefeuille. Pictet AM verwacht dat dit de komende jaren gaat veranderen. Voor beleggers die nu instappen, lonken aantrekkelijke rendementen bij een relatief laag risico en weinig correlatie.

China heeft na de Verenigde Staten de grootste obligatiemarkt ter wereld met een omvang van 15 biljoen dollar. Dat is vier keer groter dan de Duitse obligatiemarkt, en toch zijn er maar weinig internationale beleggers actief in China.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens Pictet Asset Management wordt het hoog tijd dat daar verandering in komt. De Zwitserse vermogensbeheerder is enthousiast over Chinese obligaties en daar zijn redenen voor.

Zwaardere weging

Ten eerste zullen Chinese obligaties de komende jaren een zwaardere weging krijgen internationale indices, zoals de Bloomberg Barclays Global Aggregate-index en de JP Morgan GBI-EM Global Diversified-index. Dat trekt extra kopers. Die ontwikkeling wordt versneld als China zich meer ontwikkelt van een emerging market naar een volwassen economie. Voor veel pensioenfondsen en verzekeraars betekent dat automatisch dat ze meer zullen beleggen in China. 

De Chinese obligatiemarkt heeft verder het voordeel dat Chinse bedrijven actief door de staat worden gepusht om obligaties uit te geven in plaats van bankleningen af te sluiten. Voor beleggers betekent dat een diepere markt met aantrekkelijke rendementen. Aangezien Chinese bedrijven behoorlijk hoge credit ratings hebben, zijn Chinese bedrijfsobligaties volgens Pictet AM vrij stabiel en veilig.

Veel rente

Het aanvangsrendement is ondertussen zeer aantrekkelijk in vergelijking met Europa en de VS. Het gemiddelde ligt rond de 3,5% op obligaties met een notering in renminbi. Inmiddels zijn de rentes in de VS en Europa wel flink opgelopen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Lage correlatie

Tenslotte bieden Chinese obligaties volgens Pictet de mogelijkheid de portefeuille extra te spreiden. Chinese obligaties bewegen zich namelijk relatief onafhankelijk van de rest van de obligatiemarkt.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus