Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Nieuws

Europese fondsenindustrie beleeft prima start 2021

Het optimisme van beleggers leidde in het eerste kwartaal tot een sterke stijging van het Europese fondsvermogen. Beleggers kochten vooral aandelenfondsen, terwijl geldmarktfondsen werden verkocht. Detlef Glow van Lipper Refinitiv weet meer.

Ondanks de verslechterende situatie met betrekking tot de COVID-19 pandemie in sommige delen van Europa beleefde de Europese fondsenindustrie een prima eerste kwartaal. Het Europese fondsvermogen steeg van 12,3 biljoen euro op 31 december 2020 naar 13,7 biljoen euro (+11,3%) aan het einde van het eerste kwartaal van 2021. 

Een deel van de stijging van het Europese fondsvermogen kon worden toegeschreven aan instroom. Europese fondsbeleggers kochten in de eerste drie maanden van 2021 voor 118,3 miljard euro aan fondsen, actief en passief.

Sterke stijging Europees fondsvermogen

De Europese fondsbelegger verkeerde duidelijk in een risk-on modus. Aandelenfondsen (+120,8 miljard euro) werden in het eerste kwartaal van 2021 het meest gekocht, op ruime afstand gevolgd door obligatiefondsen (+35,7 miljard euro) en mixfondsen (+28,6 miljard euro). De grote verliezer waren de geldmarktfondsen met een min van 66,5 miljard euro. Dat zegt wel iets over het sterke vertrouwen van beleggers. Geldmarktfondsen worden immers vooral gebruikt om cash te parkeren, iets dat duidt op onzekerheid. Daar was in de eerste maanden van 2021 geen sprake van.

Europese fondsbelegger kiest voor risico

De verkopers van passieve beleggingsproducten deden wederom goede zaken. Van de omzet van langetermijnfondsen ging in het eerste kwartaal 67,8% (125,3 miljard euro) naar actieve fondsen en 32,2% (59,5 miljard euro) naar passieve fondsen. Dat beeld verandert als ook geldmarktfondsen worden meegenomen. In dat geval gaat de verkoop van actieve fondsen met 59,7 miljard euro omlaag, waardoor van de totale fondsenomzet in Q1 nog maar 50,5% door actieve fondsen werd gerealiseerd.

Passief heeft achterstand goed gemaakt

Wat kochten en verkochten Europese fondsbeleggers? Aandelen wereldwijd (+52,8 miljard euro) was de best verkopende subcategorie. De nummers twee en drie waren resp. aandelen IT (+13,5 miljard euro) en alternatieve energie-aandelen (+10,4 miljard euro). Ook Chinese aandelen waren populair (+10,4 miljard euro).

Geldmarktfondsen moesten het, zoals gezegd, zwaar ontgelden. Geldmarktfondsen in euro's gingen het meest van de hand (-32,4 miljard euro). Ook geldmarktfondsen in Britse ponden (-25,0 miljard euro) werden flink verkocht. Opmerkelijk was dat ook dividendfondsen (-13,3 miljard euro) de deur uitgingen. Dividendaandelen zijn sinds november vorig jaar bezig met een sterke comeback.

Als het maar geen geldmarktfonds is

Het zal niet verbazen dat de grootste fondsenhuizen in Europa ook de meeste omzet genereerden. De grote olifant in de kamer is BlackRock met een omzet van 26,4 miljard euro. Dochter iShares heeft bijna 50% van de Europese ETF-markt in handen, dus veel concurrentie heeft BlackRock niet te vrezen. Na BlackRock deden vooral UBS (+12,8 miljard euro) en JP Morgan (+10,5 miljard euro) goede zaken.

BlackRock heerst

Europese fondsenhuizen hebben in de loop van het eerste kwartaal 491 fondsen gelanceerd. Doordat er in dezelfde periode 272 fondsen werden geliquideerd en 119 werden samengevoegd, nam het Europese fondsenpalet met precies 100 fondsen toe.

Aangezien de invoering van nieuwe regelgeving de kosten voor het aanhouden van een fonds verhoogt, zal de trend van consolidatie van kleine fondsen zich in 2021 en daarna voortzetten.

Nu nog meer keuze


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus