Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Bedrijfsobligaties in het nauw

Vorig jaar waren assetmanager nog bijzonder positief over bedrijfsobligaties. Van dat positivisme is niet veel meer over, zo ontdekte Eelco Ubbels van Alpha Research toen hij de laatste beleggingsrapporten bestudeerde.

Obligatiebeleggers kregen het eerste kwartaal te maken met oplopende rentes in de VS en Europa als gevolg van de verbeterde economische vooruitzichten en stijgende inflatieverwachtingen. Daardoor daalde het rendement van bedrijfsobligaties met gemiddeld 0,5%, waarbij alleen high yield en inflation linked bonds iets opleverden. Bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid (credits) boekten in het eerste kwartaal een negatief rendement van 1,1%.

Hebben bedrijfsobligaties, die in 2020 nog volop konden profiteren van steunmaatregelen van centrale banken, nog perspectief? Zeven maanden geleden stond deze subcategorie in de consensus van zo’n 60 assetmanagers nog bovenaan met 58% koopadviezen. Drie maanden later was dezelfde consensus minder optimistisch met 48% koopadviezen en 21% verkoopadviezen.

Belangrijk in het oordeel over bedrijfsobligaties is de spread, het extra rendement ten opzichte van staatsobligaties met een vergelijkbare looptijd. Deze spreads zijn in de loop van 2020 een stuk nauwer geworden. Dat was aan het eind van vorig jaar voor veel assetmanagers de belangrijkste reden om niet langer positief over bedrijfsobligaties te zijn.

Steeds negatiever

Kijken we naar de meest recente consensuscijfers, dan blijkt het animo verder te zijn gedaald. Positief is minder dan 22%, terwijl 38% deze obligatiecategorie op een verkoop heeft staan. Van de Top 15 grootste assetmanagers is slechts 13% positief en bijna de helft (46%) negatief.

Het gros van de assetmanagers is van mening dat het voordeel, dat de opkoopprogramma’s van centrale banken bieden, al helemaal is benut en dat er nog maar weinig eer valt te behalen aan de huidige nauwe spreads. Legal & General, dat een negatief advies heeft, vat de situatie kernachtig samen: “Op de huidige spreadniveaus hebben bedrijfsobligaties een onaantrekkelijk asymmetrisch risicoprofiel." 

Daarnaast is de risicobereidheid van assetmanagers toegenomen en dat pakt voor credits natuurlijk ook niet goed uit. Dit is een belangrijk argument voor Blackrock, UBS en AXA IM om de aanschaf van bedrijfsobligaties niet te adviseren.

Lichtpuntje

Zijn er dan nog positieve argumenten voor investment grade bonds te vinden? Tja, Morgan Stanley ziet nog een lichtpuntje: “Actief beheerde fondsen kunnen erg geduldige en risico tolerante cliënten met select bedrijfskrediet nog wel inkomen bieden."


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?