Nieuws

Weg met de oude beurs, lang leve de cryptobeurs

Het handelsplatform Kraken houdt een pleidooi voor cryptobeurzen. Die leiden tot een eerlijkere, goedkopere en meer transparante effectenhandel zonder sluitingstijden.

De beurshandel wordt soms verfoeid vanwege het rendementsdenken over de ruggen van andere stakeholders. Toch, wie teruggaat naar de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602, en kijkt wat de beurs sindsdien heeft betekend voor de mensheid, kan volgens het digitale handelsplaform Kraken niet anders concluderen dat het steeds meer mensen in staat heeft gesteld te profiteren van de welvaartsstijging.

Technologische innovaties hebben ervoor gezorgd dat de markt inmiddels toegankelijk is voor vrijwel iedereen met een bankrekening. Maar het kan nog veel beter, zegt Kraken.

Volgens Kraken valt er veel te leren van digitale valuta's en de handelsplatformen waarop die verhandeld worden. Digitale handelsplatforms hebben het voordeel dat iedereen gelijk is, en handelt op basis van dezelfde informatie zoals die gevonden kan worden in de blockchain en op verschillende open netwerken zoals Github en Twitter. Maar er is volgens Kraken meer dat pleit voor een digitale beurs.

De grote voordelen van een digitale beurs

1. Een klassieke beurs heeft openingstijden waarop gehandeld kan worden. Bij een digitale beurs gaat de handel 24 uur per dag door. Dat neemt volgens Kraken een ongelijkheid weg, want bij een klassieke beurs bestaat er ook nog zoiets als voor- en nabeurshandel, die alleen toegankelijk is voor professionele handelaars.

2. Een klassieke beurs heeft met veel partijen te maken, die allemaal een klein stukje van de koek willen hebben. Dat loopt uiteen van de broker tot het beursplatform, de market maker en het clearing house. Bij een digitale beurs worden deze intermediairs grotendeels overgeslagen. Alles gaat direct via één centraal of decentraal handelsplatform, of een “over the counter”-beurs. Het grote voordeel daarvan is de transparantie. Elke deelnemer kan precies zien hoe het orderboek is opgebouwd en welke prijs hij kan verwachten. 

3. De rol van het crypto-handelsplatform is beperkter dan bij een klassiek beursplatform. Er zijn eigenlijk maar twee belangrijke taken: het goedkeuren van transacties en het zorgen van een veilige omgeving waar de digitale assets worden bewaard.

4. Bij een klassieke beurs hoort het nodige papierwerk. Het proces van clearing and settlement – het afhandelen van transacties – neemt een paar dagen in beslag. De blockchain-technologie maakt het mogelijk dat dit bij digitale transacties een kwestie van uren is.

5. Een punt dat de meeste fans van digitale munten erg belangrijk vinden, en dus ook Kraken, is dat er in de digitale wereld geen centrale banken zijn die de markten 'manipuleren' met bijvoorbeeld quantitative easing of negatieve rentestanden. In hun ogen kan dat beleid van centrale banken niet anders dan leiden tot een boom and bust van de beurs. Aandelenmarkten worden opgefokt, om vervolgens weer in te zakken.

Het cynische van dit argument is wel dat de koers van digitale munten net zo goed profiteren van dit ultra ruime monetaire beleid.

6. Een vijfde verschil dat Kraken ziet, is de rol van de zogenoemde high frequency traders of flitshandelaren op klassieke markten. Op digitale beurzen hebben die veel minder kans van slagen, doordat alles veel transparanter is en het zogenoemde front running (een kleine kennisvoorsprong benutten om posities in te nemen) onmogelijk is.

7. Kraken’s zesde argument vóór digitale beursplatformen heeft te maken met wantrouwen in de marktpartijen die op de klassieke beurs actief zijn. Wie kan garanderen dat een broker een klant de beste prijs geeft voor zijn aandelen? Is er niet een andere (grotere) partij die wordt voorgetrokken? Zijn er geen andere belangenconflicten?

8. Dat sluit haarfijn aan op het zevende argument van Kraken, en dat is de steeds striktere controle en regulering van klassieke beurzen. Een voorbeeld dat Kraken aandraagt zijn de circuit breakers, zoals een tijdelijke stop van de handel. Kraken vindt dit maar niks. Vrije handel is altijd het beste.

In stark contrast, crypto markets are always open and cannot be widely halted by any centralized entity. 

9. Volgens Kraken is de turbulentie rondom het aandeel Gamestop – waarin de handel tijdelijk aan banden werd gelegd - een typisch voorbeeld van een ondemocratische markt, met afspraken die worden gemaakt achter gesloten deuren. Dat zou nooit kunnen gebeuren op een cryptobeurs. 

10. Kraken verwacht dat traditionele en digitale beurzen steeds dichter naar elkaar zullen toe groeien, wat zal leiden tot een veel bredere cryptomarkt dan alleen digitale munten. Tokenisation heeft de toekomst, waarbij allerlei soorten waardepapieren zullen worden verhandeld via de blockchain.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?