Nieuws

Verkopen doet mislopen

Het is emotioneel misschien niet makkelijk, maar aandelenbeleggers die blijven zitten, ook als markten duur zijn, doen het volgens Schroders op de lange termijn altijd beter dan beleggers die op hoge niveaus uitstappen, en denken dat zij de markt kunnen timen.

De waarderingen van de aandelenmarkten zijn schrikbarend hoog. Is dit het moment om uit te stappen? Op die vraag geeft Duncan Lamont, hoofd Research and Analytics bij Schroders, antwoord in de publicatie Why you shouldn’t try to time the top of the market.

Eind maart koerste de S&P 500 volgens Lamont op een koerswinstverhouding van 34. "Dit is hoger dan op het hoogtepunt van de dotcom-bubbel eind 1999, toen de koerswinstverhouding niet boven de 31 uitkwam. Het is fors hoger dan het langjarige gemiddelde van 17."

Duncan Lamont van Schroders

Gemiste kansen

Is deze hoge waardering een verkoopadvies? Nee. Onderzoek van Schroders toont aan dat de verkoop van aandelen op basis van intimiderend hoge waarderingen in het verleden een verliesstrategie is gebleken. Verkopen doet mislopen.

Neem bijvoorbeeld het hypothetische voorbeeld van een belegger in de S&P500, die de bibbers krijgt bij een koerswinstverhouding die 50% boven het gemiddelde ligt. Telkens wanneer dit gebeurt, stapt deze belegger uit aandelen. Hij keert terug in aandelen als de waarderingen en stuk lager liggen.

Lamont: "Deze belegger zou op enkele maanden na al sinds 2013 aan de zijlijn van de aandelenmarkten hebben gestaan. Dan heeft deze belegger toch wel veel gemist. Gemiddeld zou hij met deze strategie een potentiële winst van 43% missen door te snel te verkopen. In het verleden bleven de koersen nog gemiddeld 17 maanden stijgen, totdat de markten echt piekten. De teller staat nu op 12 maanden."

Buy and hold dus

Belegd blijven betaalt zich dus uit Maar zijn verliezen dan te voorkomen door te verkopen als de markten duur zijn, want uiteindelijk verzuurt elke bullmarkt? De belegger die blijft zitten, krijgt dan een daling voor zijn kiezen. Maar volgens Lamont wegen de eventueel vermeden verliezen niet op tegen de misgelopen winsten.

Lamont: "Wie over de 130 jaar in (Amerikaanse) aandelen was belegd, heeft een jaarlijks rendement van 9,7% geboekt. 100 dollar belegd in 1890 zou nu 1,1 miljoen waard zijn bij een strategie van steeds uitstappen uit dure markten. Dat lijkt aardig, maar dezelfde 100 dollar zou 18,1 miljoen waard zijn als de buy-and-holdstrategie was gevolgd.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie