Nieuws

Ruim baan voor jonge beleggers

Jonge beleggers hebben de neiging gevaren te negeren door gebrek aan ervaring. Zij zien wel trends die voor oudere beleggers verborgen blijven.

Jonge beleggers zullen in hun enthousiasme over hippe trends en aandelen ongetwijfeld zo nu en dan de deksel op de neus krijgen, maar dat is nog geen reden om ze dom, naïef of onwetend te noemen. Integendeel, zij zien trends, waar oudere beleggers blind voor zijn. Dat is de boodschap van Joshua Brown in zijn blog The Reformed Broker.

Brown geeft ervaren beleggers zoals Warren Buffett en Charlie Munger zeker geen ongelijk als zij de hosannastemming rondom digitale munten en SPAC’s als speculatief bestempelen.

Neigingen

 Buffett en Munger zien in dergelijke ontwikkelingen een klassiek voorbeeld van "niet verder kijken dan je neus lang is". Jonge onervaren beleggers denken dat wat nu in de lift zit, altijd zal blijven stijgen. Volgens Brown zijn hier twee wetenschappelijke verklaringen voor. Deze jonge beleggers hebben last van een Recency Bias en daar bovenop ook nog eens een Availability Bias.

Bij het eerste worden recente gebeurtenissen het waarschijnlijkst geacht. Het tweede betekent dat zaken waarover de meeste informatie beschikbaar is een hogere prioriteit krijgen bij afwegingen en keuzes.

Sociale media

Bij jonge beleggers spelen deze neigingen extra sterk omdat zij weinig nare beurservaringen hebben gehad. Zij kunnen al snel het idee krijgen dat het rendement van een belegging wel door zal lopen.

Typische voorbeeld daarvan volgens Brown zijn beleggers die permanent long zitten in aandelen Tesla. Het is niet zo eenvoudig om die over te halen daarvan af te stappen. Ook omdat zij in hun mening worden gesterkt door berichten op sociale media.

Disruptie

Het kortetermijndenken van jonge beleggers zal volgens Brown ongetwijfeld een keer afgestraft worden. Alle onervaren beleggers stoten een keer hun neus. De vraag is of dat erg is.

Wat bovendien niet vergeten mag worden, is dat er in het verleden ook altijd jongeren zijn geweest die veel geld hebben verdiend door dingen te doen die hun ouders of leraren hun hadden afgeraden of ten strengste verboden.

Brown: “Ik denk dat er aan de wereld die nu wordt vormgegeven veel aspecten zitten die oudere mensen nooit zullen begrijpen of waarderen. Veranderingen komen soms als een briesje, waar we nauwelijks iets van merken. Maar soms komen ze als een orkaan. Dit is zo’n moment.” Is een beleggingsteam die uit verschillende generaties bestaat een goed idee?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus