Nieuws

High yield: Relatief weinig rente, nog minder defaults, dus koopwaardig

Het klopt dat high yieldobligaties tegenwoordig veel minder yield geven dan gebruikelijk. Desondanks zijn Martin Reeves van LGIM en Jeroen Blokland van Robeco positief over deze obligatiecategorie.

Martin Reeves, hoofd wereldwijd high yield bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM), is buitengewoon positief over de high yieldmarkt. Hij verwacht geen herhaling van de mooie rendementen van 2020, maar deze meest risicovolle obligatiecategorie heeft volgens hem ook dit jaar betere rendementskansen dan schuld met een betere kredietwaardigheid. Dat schrijft hij in de publicatie High Yield 2021 - Further scope for spread tightening.

Reeves noemt drie redenen die high yield aantrekkelijk maken:

1. Weinig defaults
De kans op wanbetalingen is sterk afgenomen, doordat bedrijven die het meeste risico lopen vorig jaar al in gebreke zijn gebleven, waardoor alleen de sterkste emittenten zijn overgebleven. Daarnaast profiteert ook de high yieldmarkt van de enorme economische steunmaatregelen wereldwijd. Dit zou het aantal wanbetalingen laag moeten houden.

2. Van afwaardering naar opwaardering
Na een jaar van een record aan kredietafwaarderingen gaat het nu weer de andere kant op. Reeves: “Rising stars in plaats van fallen angels zouden het gesprek van de dag kunnen worden.”

3. Relatief lage duration
High yield is een obligatiecategorie met relatief korte looptijden. Reeves: “Dit maakt high yieldobligaties minder gevoelig voor schommelingen in toekomstige inflatieverwachtingen en de daarmee samenhangende renteveranderingen."

Volgens Reeves presteren high yieldobligaties uit alle sectoren goed. Extra enthousiast is hij over tech. “Amerikaanse techbedrijven die tot nu toe vooral op de aandelenmarkt de aandacht hebben getrokken, verschijnen nu steeds meer in de high yieldmarkt en zijn veelal van verbluffende kwaliteit."

Minder risico dan anders

Ook Jeroen Blokland, hoofd multi-asset bij Robeco, steekt zijn positieve kijk op high yield niet onder stoelen en banken. In de publicatie Is er nog waarde in high yield? is het antwoord ja. Want?

Jeroen Blokland van Robeco

"De high yield-spreads zijn relatief laag, omdat ook deze risicovolle beleggingsklasse zich snel heeft hersteld van de door Covid-19 veroorzaakte economische impasse. Aangezien obligatierentes wereldwijd nog steeds extreem laag zijn, blijft ook de rente op high yield-obligaties historisch laag. Gezien de sterke groei van het bbp en de enorme hoeveelheden liquiditeit zal het wanbetalingspercentage waarschijnlijk lager liggen dan het gemiddelde van ongeveer 4%. Het risico dat de hoofdsom van de belegging verloren gaat, is dus kleiner dan gemiddeld. Daarom denk ik nog steeds dat high yieldobligaties waarde bieden ten opzichte van investment grade- en staatsobligaties, die het meest blootgesteld zijn aan stijgende obligatierentes. Op dit moment verkies ik ook spread boven durationrisico."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus