Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

92% van de assetmanagers kiest voor aandelen

Eelco Ubbels van Alpha Research ploegt maandelijks de researchrapporten van meer dan 60 assetmanagers door. Deze blijken nog positiever over aandelen dan ze al waren. Wat zijn de argumenten?

Eind 2020 was de grote vraag: zet het koersherstel van aandelen door? Toen beantwoordde bijna de helft van de 62 asset managers deze vraag met een ja. Een derde wachtte af, en een minderheid van 20% was sceptisch en adviseerde een onderweging.

Vier maanden later heeft de consensus met overtuiging de kant van risk on gekozen. Nu is namelijk 82% van de assetmanagers overwogen in aandelen, 16% neutraal, en maar 2% onderwogen. Van de top-15 van asset managers geeft zelfs 93% een positief advies en raadt niemand een onderweging aan.

Aandelen dus

De markt werkt mee. In het eerste kwartaal van 2021 behaalde de MSCI World, gemeten in euro’s, een rendement van bijna 9%. De komst van het coronavaccins heeft de aandelenmarkt duidelijk gestimuleerd. De economische roeiverwachtingen zijn naar boven gesteld, ook geholpen door het onverminderde ruimhartige beleid van centrale banken en de stimuleringsmaatregelen van overheden, met de recente ongekende Amerikaanse investeringsimpuls als duidelijkste voorbeeld.

Tot november vorig jaar was de aandelenconsensus nog neutraal. Na de rally van de maanden ervoor werden assetmanagers voorzichtig. Eerst zien dan geloven. Dat veranderde toen werkzame vaccins op de markt kwamen, het economisch herstel doorzette, en de Amerikaanse verkiezingen een duidelijke winnaar opleverde.

Aandelenconsensus veert op

Welke argumenten zijn er nog op optimistisch over aandelen te blijven? Zijn de hoge waarderingen geen probleem? Van de top-15 neemt alleen T. Rowe Price een neutrale positie in met als motivatie, inderdaad, de hoge waarderingen. De andere assetmanagers zien nog voldoende ruimte omhoog. Neem het standpunt van BMO: “Terwijl aandelen een goede periode achter de rug hebben sinds het dieptepunt van maart denken wij dat aandelen nog ruimte hebben om te stijgen nu het economisch herstel zich waarschijnlijk voort zal zetten tot ver in 2022, wat ondersteund wordt door agressieve fiscale verruiming."

De overige asset managers zien ook de hoge waarderingen, maar maken een andere afweging om positief te blijven. Zo vindt AXA IM de waarderingen “aantrekkelijk in vergelijking met vastrentende waarden." Legal & General IM is iets specifieker: “Wij denken dat aandelen in de huidige fase van de cyclus aantrekkelijker zijn dan investment grade bedrijfskrediet, aangezien met de huidige spreadniveaus bedrijfsobligaties een onaantrekkelijk asymmetrisch risicoprofiel hebben."

Andere assetmanagers hebben nog een andere reden om aandelen te prefereren. NN Investment Partners kijkt in het bijzonder naar de dreiging van een stijgende inflatie voor aandelenmarkten en komt tot de conclusie dat dit nog geen dreigement is.

Duidelijke keuzes

Northern Trust maakt ondertussen binnen de assetallocatie een duidelijke keuze: “Waarde-aandelen hebben een mooi herstel gemaakt dit jaar, dat ondersteund wordt door sterke fundamentele waarden en een hogere rente. Ondanks de recente outperformance blijven waarde aandelen historisch gezien goedkoop in vergelijking tot groeiaandelen."

Ook Columbia Threadneedle kiest voor zijn multi-asset portfolio een specifieke aandelenmix: “Wij hebben een voorkeur voor die aandelenmarkten met sterk groeiende winsten, zoals opkomend Azië en Japan. Daarnaast houden wij vast aan hogere kwaliteit Amerikaanse aandelen."

ABN AMRO MeesPierson verhoogt aandelenadvies

Weging aandelen verschoven van ‘bescheiden overwogen’ naar ‘overwogen’ In de afgelopen maanden hebben aandelenmarkten terrein gewonnen, terwijl obligatiemarkten onder druk stonden. ABN AMRO MeesPierson ziet deze ontwikkelingen ook weerspiegeld in de beleggingsportefeuille: door de gunstige marktomstandigheden is het belang van aandelen in de portefeuille toegenomen, terwijl de obligatiepositie iets kleiner is geworden.

De private bank ziet echter geen reden om posities af te bouwen of uit te breiden. Onder de huidige omstandigheden voelt ABN AMRO MeesPierson zich er comfortabel bij om de portefeuillepositie mee te laten bewegen met de marktontwikkelingen.

Beleggingsstrateeg Ralph Wessels: “Ondanks het risico van een correctie op korte termijn vanwege het doorgeschoten sentiment, zijn er sterke fundamentele indicatoren die een hogere allocatie naar aandelen op langere termijn rechtvaardigen. Zo blijven rentes relatief laag, handhaven overheden hun steunmaatregelen en centrale banken hun ruime monetaire beleid, en zal de wereldeconomie in de tweede jaarhelft gaan herstellen. Dit zal een positief effect hebben op bedrijfswinsten.”


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

    De impact van het coronavirus